Nous sistemes d'inventari automatitzats amb més fiabilitat

La majoria dels processos de les botigues minoristes depenen d'un inventari perpetu i altament precís: gestió i previsió d'existències, compliment, comandes, etc. Tot i això, els sistemes d'inventari perpetu són inexactes a causa dels robatoris i pèrdues, i els inventaris manuals, fins i tots els que utilitzen identificació per radiofreqüència (RFID) són costosos i tediosos. Amb el temps, s'han desenvolupat tres solucions més al mercat: prestatges intel·ligents, antenes aèries i robots d'inventaris.

Un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) liderats per Rafael Pous, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) han desenvolupat un nou sistema de robot d'inventaris que millora les prestacions dels actuals. Pous explica que els actuals no són completament autònoms i requereixen la creació manual d'un mapa de la botiga abans que puguin operar en ella.

Per això, en l'article publicat el 26 de juny a la revista 'Computers in Industry', l'equip proposa una solució per al problema del recompte d'existències en botigues minoristes basada en un sistema multi-robot. Es desenvolupa doncs, un algorisme que determina l'estat del problema utiltizant les mateixes etiquetes RFID que els minoristes afegeixen als seus articles perquè puguin guiar el robot a través d'una tasca completa de comptatge d'existències. La simulació i les proves dels resultats d'aplicar aquest algorisme s'han fet en l'entorn d'una biblioteca universitària i validen la seva aplicació amb xifres de precisió molt altes, de l'ordre del 99,5%.

Amb l'objectiu de disposar de plataformes mòbils completament autònomes per fer inventaris de botigues, aquest article proposa una nova implementació d'algorisme estigmèrgic per al recompte autònom d'existències d'un entorn desconegut i ric en RFID, com una gran botiga o una biblioteca.

Estigmèrgic vol dir que col·labora a través del medi físic, un concepte introduït per un estudiós de les formigues i que actualment forma part de l'anomenada intel·ligència d'eixam i intel·ligència artificial. Aquest tipus d'algorisme també és molt adequat per a la robòtica a causa de la seva capacitat intrínseca per simplificar el maquinari i el programari del robot i escalar a sistemes multi-robot.

Segons els autors, aquesta solució és ''completament autònoma'', ja que no requereix un mapa, ''escalable'' a qualsevol mida d'entorn, requereix menys recursos computacionals i redueix significativament el cost ja que la solució pot ser implementada en robats ''més simples i més barats''.

La millora s'aconsegueix mitjançant un canvi de paradigma en la manera de treballar del robot: enlloc de navegar en base a objectius d'inventari prèviament registrats, utilitza identificacions RFID en viu de les etiquetes presents a la botiga coma referència per completar el recompte d'existències. A més, diversos robots poden col·laborar mitjançant la detecció d'etiquetes RFID i completar la tasca de navegació en la mateixa botiga. És un comportament basat en l'observat en colònies d'insectes socials i per això es diu 'estigma', expliquen els autors.

El treball ha estat liderat per Rafael Pous i han participat Victor Casamayor PujolMarc Morenza-Cinos, Bernat Gascón, tots ells investigadors vinculats a l'Ubiquitous Computing Applications Laboratory (UbiCA Lab), del DTIC de la UPF. És un treball cofinançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat d'Espanya sota el programa d'Unitats d'Excel·lència Maria de Maeztu, així com pel Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats d'Espanya en el marc del Programa Reptes Col·laboració.ivament el cost atès que la solució pot ser implementada en robots més simples i més barats", sostenen els autors.

 

rafael pous

 

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.