Simplificació de la robòtica mòbil a Duna

Actualment, els robots mòbils, dispositius dissenyats per a moure's de manera autònoma en entorns específics, s'utilitza en una varietat d'aplicacions en camps com la logística, la fabricació, l'atenció mèdica, l'agricultura, l'exploració espacial, entre altres. El projecte Duna, de Beta Robots, és un software full-stack que simplifica el procés de desenvolupament i la implantació d'aquests robots mòbils. Aquesta ha estat la primera solució completa de programari per a robots mòbils dʼintralogística. Duna ha estat premiat amb el guardó 'Projecte de l'any' que cada any s'atorga durant la Nit de la Robòtica, organitzada per la Comissió d'Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya.

La primera solució de programari per a robots mòbils inclou seguretat, navegació, gestió de flotes i operacions, i intel·ligència empresarial full stack. Simplifica el procés de desenvolupament i desplegament de robots mòbils. L'arquitectura modular fa que sigui fàcil personalitzar el programari del robot segons les necessitats exactes de cada client, i el suport universal per a dispositius permet combinar qualsevol dispositiu.

Beta Robots és una empresa catalana que es va fundar amb l'objectiu d'apropar la investigació acadèmica d'avantguarda a la indústria per al desenvolupament de robots mòbils autònoms (AMR). L'empresa s'encarrega de tot el programari a bord i de servidor, des de l'ajustament i programació de baix nivell d'accionaments de motor, passant per la integració de sensors, control de moviment, seguretat, navegació, gestió de flotes, interfícies informàtiques, monitoratge de dades i fins a intel·ligència empresarial d'alt nivell. "Ha estat un darrer any de molta intensitat" ha declarat Andreu Corominas, fundador de Beta Robots i precursor del projecte.

Amb Duna, es poden desenvolupar i desplegar els robots mòbils ràpidament, amb un conjunt complet d'eines i funcions que agilitzen el procés. El sistema permet una fàcil adaptabilitat als requisits canviants. Les funcions com la seguretat predictiva i l'anàlisi operativa garanteixen un funcionament fluid i eficient dels robots, amb un temps d'inactivitat o interrupcions mínims. Segons els seus responsables, permet agilitzar el desenvolupament de robots mòbils autònoms, reduint el temps de comercialització i assegurant l'orientació professional durant tot el projecte. Els fabricants de robots mòbils s'enfronten a incerteses en la cadena de subministrament i necessitats per poder adaptar-se a les necessitats específiques de les aplicacions dels seus clients. Corominas ha afirmat que treballen "des de fa molt perquè el projecte sigui una solució completa".

El desenvolupament de programari AMR (Autonomous Mobile Robots) pot ser un procés complex i que requereix molt de temps, que requereix experiència en diferents àrees. Per aquesta raó Duna ofereix totes les capes de programari que necessita un robot mòbil, des de la interfície de dispositius de baix nivell fins a la supervisió d'operacions i l'anàlisi de dades.

Així mateix, l'odometria tradicional basada en codificadors de rodes pot donar lloc a estimacions de posició inexactes i afectar altres processos com la localització i el control del moviment. Super Odometry, un marc de fusió de sensors d'alta precisió, millora la localització del robot i el control del moviment mitjançant la fusió de dades de diversos sensors, com ara codificadors, lidar, radar, càmera i sensors IMU. Això dona com a resultat una navegació més fiable i una eficiència operativa millorada.

A més, els sistemes de seguretat cablejats proporcionen parades de seguretat completes, però poden afectar l'eficiència operativa si el robot no pot adaptar el seu comportament al seu entorn. La seguretat predictiva supervisa constantment les dades del sensor i optimitza les ordres de moviment en temps real per garantir un funcionament eficient i segur. Mitjançant la predicció del moviment del robot i tenint en compte les incerteses, els robots mòbils es podran moure de la manera més eficient possible alhora que eviten aturades de seguretat innecessàries.

Els desplegaments de robots mòbils s'han d'adaptar als canvis empresarials, que sovint poden trigar temps, cosa que comporta una adaptabilitat lenta. Ofereixen eines de configuració i desplegament fàcils d'utilitzar que permeten una integració ràpida i senzilla amb l'automatització existent i es poden fer sense codificar, permetent desplegaments ràpids, proves ràpides i resposta ràpida als canvis empresarials, proporcionant autonomia al client final. Els responsables esperen que el projecte doni peu a molts altres projectes.

El projecte ha comptat amb una inversió de 210.000 euros i deu anys d'experiència i coneixement al darrere. Permet, d'una banda, que els fabricants de robots d'intralogística puguin crear un nou robot mòbil sense necessitat d'haver de desenvolupar el software associat i, de l'altra, que els clients finals puguin integrar robots de diversos fabricants en un únic entorn de gestió. A més, el suport universal de hardware fa que sigui una solució versàtil. "Aquest és un projecte que ha de facilitar altres projectes, en ser un component al software" ha assegurat Corominas.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.