Solucions per a piscines sostenibles

Fa encara no un mes, S&P va publicar l’ESG evaluation i va millorar, de 69 a 71, la puntuació de Fluidra, l’empresa líder del sector del benestar. La consultora li valorava els esforços per reduir la petjada de carboni a tota la cadena de valor i l’aposta per productes més eficients que redueixin el consum de químics, d’aigua i d’energia , i productes molt més alineats amb un model d’economia circular.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, el director d’Innovació de Fluidra, David Tapias, defensa que una piscina confortable amb contenció de la despesa energètica, assenyala Tapias, és possible. “No vol dir que no gasti, però si que gastarà molt menys que si fem servir el producte tradicional”. Tapias explica que des de Fluidra -que acaben de guanyar el Guardó d'Honor que atorga la Delegació del Vallès d'Enginyers Industrials de Catalunya, apliquen diverses solucions tecnològiques per poder reduir aquest impacte, tant en les piscines residencials com en les públiques

La primera és la bomba de velocitat variable, que permet ajustar la velocitat del motor i minimitzar el consum d’energia. Segons detalla Tapias, per la Llei d’Afinitat que assenyala que reduït a la meitat les revolucions d’un motor, el consum  passa a ser d’una vuitena part. Aquest tipus de bombes ja existeixen i en alguns mercats, com l’americà, són l’únic producte que es poden instal·lar, per una qüestió de normativa. A la pràctica, amb aquesta bomba es mourà la meitat de cabal però es consumirà una vuitena part de l’energia, malgrat que s’hagi de doblar el temps de funcionament. Tapias reconeix que són aparells amb un cost d’adquisició més alt però que s’amortitzen amb poc temps, un any, gràcies a l’estalvi en el consum que suposa.

Un altre element a tenir en compte per millorar l’eficiència a les piscines és la climatització de l’aigua. Tapias explica que hi ha molts sistemes diferents per escalfar l’aigua de les piscines, però que cap és tant eficient com les bombes de calor. Aquestes són capaces d’agafar energia de l’aire i transferir-la a l’aigua i s’han convertit un una solució realment eficient. Tenen però, una limitació, i és que en condicions de temperatura d’aire molt fredes, la seva eficiència baixa molt. 

El tercer element que es pot introduir en una piscina per reduir el consum energètic és la coberta. Actualment se’n fan d’automàtiques i de manuals però en tots els casos, Tapias destaca que l’evaporació de l’aigua a través de la superfície de la piscina és un dels elements de pèrdua de calor més importants i que, posar una coberta quan la piscina no s’està fent servir, ajuda a mantenir la temperatura. “Així necessitaré menys per escalfar la piscina”, diu Tapias. Però a banda, també suposa un estalvi d’aigua perquè aquest sistema ajuda a evitar les evaporacions. 

pla zenital d'una piscina amb coberta.

 

Per Tapias, aquestes són mesures que s’apliquen sobretot en piscines residencials, però que també caldria tenir-ho en compte en públiques que funcionen durant més temps. Els inverters o variadors de freqüència per les bombes són importants, com també ho són, diu Tapias – malgrat moltes vegades es fan servir calderes- , les bombes de calor. Pel que fa a les cobertes, Tapias aposta perquè s’utilitzin sempre que sigui possible.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.