Tenir o no tenir referents

En algun moment, les noies es despengen de les noves tecnologies. I així ho demostren les xifres d’estudiants de les carreres STEM (ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques). Només un 24% de les persones que estudien un grau de l’àmbit de l’enginyeria i arquitectura a la universitat són dones. La bretxa de gènere continua sent una realitat en aquests sectors, tot i que, en els últims anys, ha augmentat la participació en carreres de grau superior. I aquesta bretxa encara s’accentua més quan coneixem el percentatge de dones que són directives en empreses de base tecnològica: només un 4%. Unes dades escandaloses, però, sobretot, preocupants si tenim en compte que hi ha estudis que evidencien que en menys de deu anys el 50% de les professions estarà relacionat amb carreres STEM.

En quin moment les noies deixen d’interessar-se per la tecnologia? Per què? Un estudi publicat a la revista Science, l’any 2017 confirmava que als 6 anys les nenes ja comencen a sentir-se menys capaces que els seus companys i a NO associar la''brillantor intel·lectual'' amb el seu gènere. Increïble!

I poden les nenes escollir carreres tecnològiques sense tenir referents femenins?

Tot apunta a que un dels principals obstacles que tenen les noies a l’hora de decantar-se per una opció professional en el camp de l’enginyeria o tecnològic és la falta de referents femenins en el món tecnològic. Donar visibilitat a les dones que treballem en aquest sector i posar en valor la nostra feina ajuda a crear referents. Ser visibles i saber que hi ha moltes dones professionals, empresàries, científiques que treballen en les noves tecnologies, ajuda a no sentir-te sola i a creure en les teves capacitats. Genera empatia.

Durant la meva trajectòria pel món de la tecnologia, he conegut persones molt interessants i dones molt potents, però invisibles. És aquí, i davant d’aquesta invisibilitat, on jo descobreixo un nou camí que em porta a defensar l’empoderament de la dona, sobretot en el sector tecnològic.

Ara toca reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic perquè esdevinguin referents i aconseguir fomentar les vocacions STEM en les més joves i tancar aquesta bretxa de gènere en aquests sectors.

Ens trobem davant el repte de trencar aquesta tendència de gènere i que el món tecnològic deixi d’estar tant masculinitzat.

Des de Fibracat hem pujat a aquest carro de l’evolució tecnològica i contribuïm a aquesta profunda transformació. Per començar, Fibracat és una dona! És una dona catalana, forta i valenta. Que no té por a res perquè confia en ella i en l’equip de professionals (on la majoria són dones). Perquè quan es parla de talent, no s’ha de parlar d’homes i de dones. A més, tinc l’orgull de ser la impulsora i la presidenta de FIBRACAT TV, un canal de televisió TDT i en obert per a tot Catalunya amb una temàtica inèdita i única a tot Europa basada en les dones i en la tecnologia.

Fibracat i Fibracat TV es desperten cada dia amb la il·lusió de fer que les nenes tinguin, des d’avui, les mateixes oportunitats per dedicar-se a una professió STEAM o al que elles vulguin. Des d’aquí reafirmo el meu compromís de ser un referent i lluitar per una societat tecnològica igualitària.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.