160 anys, fites i reptes de futur a través dels protagonistes

A partir d’aquest dissabte, Fulls d’Enginyeria enceta una sèrie d’entrevistes a tots els expresidents i exdegans de l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Cada setmana, doncs, es descobrirà el llegat de personalitats com Jaume Bassa, Joan Majó, Joan Torres, Joan Vallvé, Carles PonsaRamon Garriga, Ferran Ramon, Antoni Llardén, Pere Palacín, Josep Canós Jordi Renom. El motiu? L’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya fa, precisament aquest 8 de juny de 2023, 160 anys. Per això, és un bon moment per recordar les fites aconseguides fins ara i fixar nous reptes pel futur a través de la contribució dels seus protagonistes i la visió que en tenen a l’actualitat. Els expresidents recents de les diferents Demarcacions i la Delegació del Vallès, també formaran part d’aquesta sèrie.

Les entrevistes, que s’ordenaran a la secció especial ‘160 anys’, formen part de les diferents iniciatives de celebració de l’efemèride que van tenir el seu tret d’inici amb commemoració del centenari de col·locació de la primera pedra a l’edifici, el febrer passat.

Per rememorar aquests 160 anys però, sobretot, per continuar “mirant el futur”, Enginyers Industrials de Catalunya ha dissenyat fins a finals d’any actes d’impacte destinats a un públics diferents. El primer projecte serà la presentació, al juliol, d’un conte per a la promoció de les vocacions STEM entre els escolars catalans i aconseguir que, d’aquí uns anys, siguin més els joves que volen estudiar enginyeria. Els joves són, precisament, el públic a qui va destinada una iniciativa programada pel més de setembre, la Hackató Engihack. Es vol connectar, així, els estudiants d’enginyeria de les escoles que ofereixen aquests estudis amb el món de l’empresa i la indústria. A l’octubre tindrà lloc un cicle de conferències ‘Les competències de l’enginyeria’, per commemorar l’Any europeu de les competències. Seran cinc debats territorials per reflexionar sobre el repte de les competències de l’enginyeria, que han de portar a disposar del talent que l’economia del país demanda.

Al novembre, l’enginyeria buscarà les complicitats de la classe política al sopar 'L’enginyeria, motor de progrés: respostes als reptes de país' que reunirà parlamentaris i sector a empresarial i que té com a objectiu final donar a conèixer les propostes dels enginyers i enginyeres als reptes de la societat actual per contribuir al substrat fèrtil a la competitivitat del país, de les empreses i dels seus professionals. El darrer acte de celebració d’aquests 160 és un Mapping a la seu de la institució, un acte obert i d’impacte a la societat.

Diada 2023

Els 160 anys també seran presents en la trobada de la professió, la Diada dels Enginyers, que enguany se celebra al paranimf de l’Escola Industrial, el recinte on des de l’any 1927 fins el 1964 es van cursar els estudis d’Enginyeria Industrial. La cita és el 21 de juny vinent. Amb el lema ‘160 anys impulsant el talent’, la Diada tornarà a ser una oportunitat per a visualitzar les fites històriques del col·lectiu i definir la seva projecció de futur.

La història

La primera Associació d'Enginyers Industrials de Barcelona (AIIB) va ser creada el 1863, i el primer president va ser Luis Justo i Villanueva, professor de la Escuela Industrial barcelonesa, primer nom de l'actual ETSEIB, fundada de gener de 1851. Aquesta primera Associació va desaparèixer el 1870. Va ser refundada el 1872, sent el seu primer president Ramon de Manjarrés, director aleshores de l'Escola de Barcelona. Des de llavors ha funcionat ininterrompudament, i avui s'anomena Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC). Uns quants anys més tard serien fundades altres escoles tècniques, on actualment s'imparteixen ensenyaments els titulats i titulades dels quals poden integrar-se a l'AEIC: les primeres serien l'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova i la Geltrú (el 1886) i l'Escola Industrial de Terrassa (el 1902).

Una de les personalitats més coneixedores de tota aquesta història és l’enginyer industrial Guillermo Lusa que ha editat diverses publicacions relacionades amb tot aquest llegat com ara Documentos de la Escuela de Ingenieros Industriales de Barcelona. També es recull informació en els Quaderns d’història de l’enginyeria o en la col·lecció Enginyers Il·lustres, d’Enginyers Industrials de Catalunya. Precisament, el darrer volum d’aquesta col·lecció està centrat en la història de la seu social de la institució.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.