160 anys, talent i enginyeria. La Diada 2023

Intel·ligència artificial, ChatGPT, talent, humor, futur, generació alfa, convidats, premiats, pastís i.... espelmes. Tots aquests ingredients s’han barrejat aquest dimecres al vespre al Paranimf de l’Escola Industrial per celebrar la Diada del Enginyers, la cita anual dels professionals de l’enginyeria que, aquest 2023, està de celebració. l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya fa 160 anys i aquest ha estat el primer acte per commemorar l’aniversari.

Unes 500 persones han seguit l’acte en directe, que ha comptat amb la conducció de la periodista Raquel Sans i la participació del monologuista Peyu, que ha fet riure l’exigent públic que omplia la sala. La sotsdirectora d’Enginyers Industrials de Catalunya, Laura Ivern, ha estat l’encarregada d’anunciar un dels plats forts del vespre, els guanyadors dels Premis Diada, que recollim en aquest article. I Raimon Miserachs, director de desenvolupament corporatiu, ha presentat el programa ETalent que promou l’aliança entre empreses del sector industrial i Enginyers Industrials de Catalunya per tal de respondre a les necessitats de les companyies a l’hora de cercar i trobar nous enginyers.

160 anys impulsant el talent

Precisament, amb el lema ‘160 anys impulsant el talent’, la Diada ha girat entorn les dificultats que tenen les empreses de captar i retenir el talent d’enginyers i enginyeres. En aquesta línia, el degà del Col·legi, Narcís Armengol, va reconèixer ser en un país amb una “àmplia oferta d’estudis universitaris en l’àmbit de l’enginyeria” però ha lamentat que no se’ls valora prou en termes salarials i són poc presents en els òrgans de decisió, especialment als públics. “Si volem transmetre als nostres joves que ens falten enginyers i enginyeres, posem-los a liderar projectes públics d’elevat contingut tècnic i tecnològic.”, ha demanat Armengol, que considera que el que atrau les inversions productives i en innovació és “saber que, més enllà de bones infraestructures, es trobarà el talent que cal, i que les decisions de les administracions es faran amb el rigor del coneixement tècnic.”

Armengol ha destacat la presència de la tecnologia en tots els àmbits de progrés i ha recordat la responsabilitat pels professionals de l’enginyeria. “Si volem una societat resilient, moderna, on imperi el progrés social, cal que, des del present, prenguem consciència de la importància de la indústria.

Per la seva banda, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba ha remarcat que els enginyers sempre han estat agent clau “per fer avançar la societat, l’economia i la indústria” i ha manifestat l’aposta de l’executiu per impulsar polítiques industrials “coherents i compartides”. En la societat actual, Alcoba destaca que molts sectors pateixen una “dirupció profunda” i que cal tenir la capacitat per resoldre “reptes complexos de base tecnològica i amb una orientació pragmàtica”. Alcoba considera que els enginyers i enginyeres poden complir aquestes necessitats i contribuir a una Catalunya “digital, verda i emprenedora”.

160 anys mirant el futur

La presidenta de l’Associació, Maria Salamero, ha repassat la importància dels 160 anys d’història de la institució però ha volgut posar la mirada en els 160 anys de futur i en l’oportunitat que dona l’aniversari de continuar “fabricant” més peces significatives de la història.

Centra aquest futur en els reptes de la professió, entre els quals en destaca l’emergència climàtica. Per això, i per reforçar el lideratge dels professionals en l’entorn més proper, Salamero ha animat a treballar “amb la mirada compromesa i il·lusionada enfocada al futur”. “Tenim a les nostres mans contribuir amb les nostres idees, els nostres dissenys, els nostres processos, els nostres projectes, la nostra gestió..., a resoldre els reptes que tenim detectats”, ha conclòs Salamero.

Les peticions de la generació Alfa

L’acte també ha comptat amb la interrupció de dos nens, l’Oriol i l’Adalés, que han recriminat als adults del present – o del passat- els problemes que els estan deixant a la generació Alfa i que hauran de resoldre. Els dos nens han llegit el ‘Manifest de la Generació Alfa’: “Som capaços del pitjor però també del millor”, “Ens comprometem a ser agents del canvi” o “Ens comprometem a ser estudiants curioses i curioses, amb obertura a noves idees i disposició per aprendre dels errors”, “posarem la tecnologia al servei de la humanitat i no al revés” són algunes de les idees que, des de la grada, han pronunciat l’Oriol i l’Adalés que han acabat demanant als adults: “feu alguna cosa i feu-la ja! Perquè no se’ns acumuli tanta feina”.

“Pioners, innovadors i amb reptes col·lectius”

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha estat l’encarregada d’obrir els parlaments i ha reconegut el tarannà de “pioners i innovadors” dels enginyers industrials. Ha reconegut els grans reptes globals que té per davant la societat i la professió, i sobretot, els pobles i ciutats. “No hi ha progrés sense pau, sense justícia; no avançarem si no avancem tots alhora”, ha manifestat Marín, que ha reconegut les propostes recents de l’enginyeria al país. Marín ha reconegut que la societat necessita la participació d’enginyers industrials i ha demanat llançar projectes destinats a complir tots els ODS en un esforç col·lectiu.

El patís dels 160 anys

Un dels moments més emotius del vespre ha estat la tradicional bufada d’espelmes. Amb un pastís amb forma de 160 i del color corporatiu, l’actual governança acompanyada dels expresidents i exdegans han pogut bufar les espelmes d’aquest aniversari tan especial.

dada bufant

 

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.