300 accions per 6 reptes: les propostes dels enginyers per garantir el progrés del país

Desvincular la gestió de l’aigua del cicle natural amb la regeneració i la dessalinització, augmentar el pes de la indústria en les economies d’Europa, Espanya i Catalunya, potenciar una gestió responsable i sostenible de la transformació digital, industrialitzar les indústries de la salut, tenir en compte tots els recursos a l’abast per a garantir una descarbonització ràpida al país i augmentar la productivitat per garantir una societat justa. Són només sis de les 300 propostes que recull el document ‘Enginyeria, motor de progrés’ que Enginyers Industrials de Catalunya ha elaborat en el marc del 160è aniversari de l’Associació i que ha presentat en roda de premsa aquest dilluns.

Les 300 propostes s’agrupen en els sis reptes que els enginyers industrials tenen identificats: emergència climàtica, energia, transformació digital, salut de les persones, indústria innovadora i societat justa. El document, que aquest dilluns al vespre es presenta a més d’un centenar de persones del món polític, social i econòmic en un sopar al paranimf de l'Escola Industrial, s’ha elaborat per ser un document d’acció, tal com explica Matilde Villarroya, membre del consell de redacció. “No ens podem quedar dient com seran els canvis i què podem fer, cal que comencem a treballar”, ha recalcat Villarroya.

Els mateixos enginyers experts en cadascun d’aquests àmbits s’han encarregat de fer, els darrers mesos, un anàlisi per proposar solucions tecnològiques, de gestió i de planificació “amb visió i coneixement”. “Creiem que és important treballar aquests reptes els valors de l’enginyeria, el rigor, eficiència, treball en equip i innovació”, ha manifestat el degà del Col·legi, Narcís Armengol. Per Villarroya no és un document exhaustiu sinó “pragmàtic”, que recull “solucions que es poden prendre i que poden ser útils per a empreses, administracions i tothom qui cregui que l’enginyeria és motor de progrés”.

Reivindicar el paper d’enginyers i enginyeres en la presa de decisions

El document vol també, reivindicar la participació dels enginyers i enginyeres als espais d’estudi, d’anàlisi i de decisió. Així ho explica la presidenta de l’Associació, Maria Salamero, que veu que ‘Enginyeria, motor de progrés’ ha d’obrir amb els enginyers un “espai permanent de lideratge i d’acció” a partir “d’aportar la veu i orientar el país” cap el progrés econòmic i industrial. “Cal prendre decisions valentes, sistèmiques, durables i amb acords de país”, defensa Salamero que defensa establir un espai permanent per compartir reptes però sobretot solucions d’acció, a partir d’aquest treball. Villarroya s’ha expressat en una mateixa línia: “no volem que el document quedi al prestatge sinó que sigui útil i que d’aquí un any puguem rendir comptes”.

Narcís Armengol ha demanar passar a l’acció de “manera urgent” i creu que aquesta demanda passa per simplificar les tràmits administratius, per exemple, i sumar enginyers i enginyeres a l’espai públic. “Reivindiquem la nostra participació als espais publicoprivats en temes estratègics de continguts tecnològics i contribuir, així, a l’esfera pública om ja ho fem a la privada”, ha manifestat el degà. “La tecnologia no és excusa per no resoldre tots aquests reptes”, ha afegit Armengol que destaca l’anàlisi i la identificació feta pels enginyers poden “mitigar o resoldre” els reptes que tenim com a societat. Per la seva banda, Villarroya creu que “el futur és tecnològic” i que, per tant, no es pot deixar que les decisions es prenguin per part de professionals que no són tecnòlegs.

Enginyeria, motor de progrés l’any del 160è aniversari

El document ‘Enginyeria, motor de progrés’, és una reflexió que s’ha elaborat en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (1863-2023), que també ha comptat amb la celebració d’una hackató d’enginyeria, l’Engihack, el setembre passat, i l’edició d’un llibres STEAM, La màgia de l’enginyeria, presentat recentment. El mes de desembre vinent, la seu de Via Laietana s’il·luminarà pels volts de nadal per culminar aquesta celebració.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.