Catalunya: "Hub" del videojoc a Europa

El sector del videojoc català creix de manera exponencial. Entre el 2015 i el 2020 la indústria ha crescut un 50% en nombre d'empreses, a més de facturar el doble i rebre més atenció estrangera que mai. A Catalunya es reuneixen la majoria d'estudis en l'àmbit nacional, el 27,4%. A Fulls d'Enginyeria hem aconseguit declaracions de professionals del món del videojoc català, com Conxi Pérez, CEO i cofundadora de RollDBox Games, per entendre millor la realitat del sector.

Les empreses desenvolupadores de videojocs amb seu a Barcelona tenen una cosa en comú: la recerca constant de talent, sobretot, jove. Consolidar la ciutat com el hub de referència de la indústria del videojoc a Europa és l'objectiu principal d'aquestes organitzacions. "Catalunya s'ha convertit en el centre preferit per a la indústria del videojoc a Europa i en un dels motors econòmics del país", ha assegurat el president de l'associació catalana d'empreses dedicades a aquest àmbit, DeviCAT, Xavier Carrillo, fundador i CEO de Digital Legends Entertainment

Ivan Fernández, fundador de Gamelab, explica que els perfils professionals que en l'actualitat desenvolupen el que ha definit com "el mitjà més important del nostre segle" són els que augmentaran la rellevància dels videojocs en el món, per tant, el fet que estiguin ubicats a Catalunya generarà un efecte bola de neu al qual no només s'afegiran els catalans, sinó també perfils molt qualificats d'arreu del món, que troben un entorn on desenvolupar la seva carrera professional. L'ecosistema actual a Catalunya concentra el 50% del pes de la indústria a l'Estat. En l'actualitat disposa de perfils d'alt nivell que són la base del creixement del sector i d'altres oportunitats d'emprenedoria i de desenvolupament de projectes.

Hi ha molt bona relació entre els professionals i els estudis a Catalunya. La història de la indústria ha permès que moltes empreses hagin fet una gran feina. "Jo crec que hi ha molt de coneixement i molt de suport. El que és cert és que com a indústria encara hem d'evolucionar molt més" ha afirmat Conxi Pérez. Des del sector busquen que tots els professionals i el talent que es va generant acompanyi a la seva evolució. Pérez ha assegurat que "estem creixent com a indústria i s'ha de generar el talent també que el faciliti perquè pugui anar funcionant". L'ecosistema és fort, conformat per moltes empreses locals molt petites  i multinacionals que l'ajuden a consolidar-se.

Empreses com RollDBox Games busquen innovar dins del sector, oferint experiències diferents als usuaris. L'empresa va néixer el 2020, en plena pandèmia i el que busquen és crear videojocs que generin un impacte positiu en l'usuari. Volen que la toxicitat al món del videojoc disminueixi mentre t'ho passes bé i tots els títols que generen estan enfocats d'aquesta manera. El seu principal repte és crear històries d'aventura divertides però sense la necessitat de matar o generar un reforç negatiu. Pérez ha afirmat que "treballen d'una altra manera a través del concepte positive gaming, basat en les sensacions de benestar i el cooperativisme". La CEO i fundadora defineix els videojocs basats en aquest concepte com a jocs per quedar-te content, sense enfadar-te, barallar-te o sentir-se extremadament frustrat.

Actualment, Barcelona és seu d'altres empreses destacades del sector com Digital Legends, especialitzada en la creació de jocs per a dispositius mòbils, i Socialpoint, que s'ha establert com una de les companyies líders en el desenvolupament de jocs socials per a xarxes, com "Dragon City". Altres com Studio Koba, empresa de creació de videojocs independent, ofereixen títols únics i visualment atractius, com la seva obra més reconeguda "Narita Boy". Aquesta diversitat en el sector atorga una àmplia varietat d'oferta pels usuaris.

Les empreses del sector també consideren de vital importància el compliment dels ODS, duent a terme eines per complir amb un desenvolupament responsable, principalment des de la base informàtica. "Tot el tema d'intel·ligència artificial necessita ètica al darrere. Hi ha moltes coses en diferents àmbits que poden ajudar molt a créixer el sector i a potenciar-lo. El creixement es pot acompanyar des de moltes mirades, l'humanista, l'ètica, la tecnològica, la de la sostenibilitat..." ha sentenciat Pérez.

La qüestió de gènere en el videojoc

Conxi Pérez ha assegurat que "costa molt trobar dones en el món del videojoc que vulguin estar". Només una quarta part de les persones que es dediquen a la indústria ho són Per RollDBox, la solució és animar que n'hi hagi moltes més a escala de concepte d'art, modelatge 3D i programació. Afirmen que s'estan fent moltes coses per donar molta més visibilitat de les oportunitats laborals que hi ha per atraure talent. Pérez també ha destacat el tema de la toxicitat que hi ha envers el gènere. Explicar com ho fan, quines mesures posen, com ajuden des dels estudis i les associacions i els missatges que es van acompanyant resulta important per donar visibilitat al tema de la incorporació de les dones i la cura dels treballadors dins de les empreses. A més, des de l'empresa consideren que l'etapa acadèmica és un punt clau on començar a generar l'interès necessari en les noies per incorporar-les al sector. 

El paper de l'enginyeria

La realitat virtual, la realitat augmentada i la intel·ligència artificial tenen cada vegada més presència en la indústria. Per tant, hi ha moltes tecnologies que es poden incorporar des de l'àmbit de l'enginyeria. Des de millores en el tipus de dispositius, la democratització o el fet de poder oferir experiències molt més entretingudes a casa, hi ha molts aspectes que es volen desenvolupar per satisfer les necessitats dels consumidors a partir del treball dels enginyers. Quan es parla de connectivitats en el món del PC, una de les tendències més importants respecte a tecnologia avançada és el cloud gaming, que permetrà portar els videojocs a molta més gent a través d'un hardware remot. Aquests exemples demostren que el sector busca evolucionar de diferents maneres per potenciar-se i ampliar la seva influència. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.