De braç col·laboratiu a solució col·laborativa
Incorporar un robot col·laboratiu en el procés de paletització en una planta de producció farmacèutica no és un esdeveniment punter, hores d’ara. Fer-ho integrant-lo a tots els sistemes automatitzats de la planta implementats en diferents dates, tenint en compte el flux de treballadors i assolint els objectius de velocitat, flexibilitat, qualitat i eficiència és un pas més. Aquest és el cas d’èxit d’automatització i digitalització que la farmacèutica Almirall ha implementat fa aproximadament un any a la seva planta de Sant Andreu de la Barca.
La necessitat que va detectar la companyia era solucionable amb un cobot, un braç col·laboratiu capaç d’agafar les caixes del final de la línia de producció i col·locar-les als palets. Calia que pogués treballar amb un abast de 170 centímetres i fos capaç d’alçar fins a 20 kg. A més, també havia d’aconseguir col·locar les caixes, de diferent pes, en diferents tipus de mosaics.
Però el repte que es van trobar els responsables d’aquesta instal·lació era doble, es necessitava que aquest robot pogués comunicar-se amb el sistema de logística interna implantant al 1995, per tal de que la solució fos d’autèntica indústria 4.0 enfocada a buscar una solució per l’usuari i l’entorn. Per altra banda, com en totes les instal·lacions col·laboratives, el robot col·laboratiu havia de formar part d’una solució col·laborativa, i tal com explica Pol Salvadó, Facility Plant Manager de Almirall, es podia passar de parlar “de braç col·laboratiu a solució col·laborativa d'Indústria 4.0”.
El repte, doncs, era poder integrar una solució col·laborativa basada en un COBOT, connectada al sistema informàtic de logística interna que des de 1995, ja s’encarregava d’automatitzar el procés de transport de material, comandant els robots existents i gestionant totes les ubicacions de acopi i unitats de transport, gestionant per exemple els palets plens i alertant als robots que ja els poden anar a buscar i portar-ne un de buit a la ubicació de acopi.
Per tirar-ho endavant van confiar en Sinertia, una enginyeria d’Abrera, que els va recomanar un braç de Yaskawa, d’un fabricant japonès amb seu a Viladecans, l’únic model que complia els requisits en aquell moment, de radi i de pes. Les opcions de robòtica industrial no els servien perquè en l’espai on havia d’anar ubicada la màquina, el trànsit d’altres robots i persones és gran i un dels reptes dels seus impulsors era evitar aturar la línia en aquesta situació, sinó com a molt, alentir-ne el procés.
Es va apostar doncs, per dues empreses “de proximitat” que els ha permès treballar amb més “compromís i complicitat”, segons recalca el cap d’Operacions d’Almirall, l’enginyer Marc Pérez Puigdengoles. “Tenim a prop gent tecnològicament tan bona com a l’altra punta del món”, assegura Pérez Puigdengoles.
El cobot i la seva integració en l’entorn ha tingut un cost de 120.000 euros. Amb els dotze mesos que porta en marxa, els seus responsables en fan un molt bon balanç i destaquen que hores d’ara es compleixen els objectius de guanyar velocitat i flexibilitat que buscaven, alhora que és un projecte escalable a qualsevol altre línia i plenament acceptat i auto-gestionable pel propi personal d’Almirall que el fa una solució sostenible en el temps.
Enginyeria i farmàcia
Aquest robot col·laboratiu d’Almirall és només un exemple de la gran presència de tecnologia que es pot veure en plantes de companyies farmacèutiques. De fet, la mateixa Almirall -especialitzada amb els productes per la pell- disposa d’una gran quantitat de solucions 4.0 en els 80.000 metres quadrats que ocupen. El transport automàtic n’és un exemple, que posa en evidència que hi ha menys errors quan es fa d’aquesta manera que no pas quan depèn dels humans. Però hi ha altres processos automatitzats, que permeten, entre altres coses, estalviar volum i espai de les zones blanques i, per tant, també créixer en practicitat i d’altres solucions que faciliten que els treballadors puguin fer tasques de més valor afegit alhora que també les fa més segures, empoderant així els treballadors i invertint en tecnologia pel benestar de les persones.