El plàstic més circular: ampolles fetes d’ampolles

El plàstic PET aporta lleugeresa, transparència i fortalesa a la indústria alimentària. 20 grams d’envàs permeten emmagatzemar 1,5 litres de producte. Es transporta amb preforma i es bufa a les embotelladores. És resistent al trencament i per tant, es minimitzen les pèrdues de producte i és altament estable, cosa que garanteix una migració molt baixa. Per tot això, és un dels materials més utilitzat en el món dels envasos de la indústria alimentària i reciclar-lo és tot un repte que, a més del procés de transformació, requereix una avaluació de seguretat per part de l’EFSA que ha de garantir que els aliments no canviïn la composició ni les qualitats a causa d’aquest contacte. El procés de reciclatge però, no és senzill i no hi ha massa empreses que hi hagin apostat al nostre país.

De fet, PreZero té l’única planta de reciclatge de PET a Catalunya. Està ubicada a Les Franqueses del Vallès, té dos anys de vida i té una capacitat de 30.000 tones de  plàstic l’any. El que aconsegueix la planta és generar flocs de PET per elaborar gransa amb el tractament i processament de residus provinents de la recollida selectiva d’envasos. Així, les ampolles, safates de PET i altres tipus d’envasos que els consumidors dipositen als contenidors grocs i que arriben a la fàbrica surten transformades en unes escames que poden transformar-se en una preforma per ser bufades a les plantes embotelladors i tornar al mercat com un no envàs de PET, ja sigui ampolla o safata. De les bales de PET que arriben a la fàbrica en surten, doncs, bales d’escames que en altres indústries, els transformaran per ser usats de nou.

El delegat d’Economia Circular de PreZero a Catalunya, Joan Valls, ha exposat els processos i la innovació que s’han implantat a Circularis, l’única planta dedicada al reciclatge de PET, en una jornada organitzada per la Comissió d'Economia Circular i Canvi Climàtic d'Enginyers Industrials de Catalunya. Des de Fulls d’Enginyeria l’hem visitada per conèixer com funciona, de primera mà.

Video

Així doncs, totes les ampolles i envasos que arriben a la planta entren a un circuit i passen per una sèrie de processos mecànics i òptics per separar-les, però també per triturar-les o netejar-les i treure totes les restes d’adhesius que porten. Les màquines de què disposen també són capaces de separar per flotació i per densitat, els taps del cos de l’ampolla i d’aquesta manera en surt una escama “neta i sense impureses”. Valls assegura que obtenen un producte “100% circular” perquè aquest, el PET, és dels pocs materials que del mateix residu i es torna a fer el mateix producte. “Tanquem el cercle”, assegura Valls.

Un dels inconvenients amb què es troba el sector en aquests moments és que treballar amb PET reciclat és més car que fer-ho amb una matèria primera verge i per això,  només les primeres marques es poden permetre fer-ho. Valls però, destaca que el “cost de transformació” és “la clau” i en aquest sentit, recorda que el PET reciclat té un cost molt inferior a la matèria primera verge i ho situa fins a un 50% tenint en compte preus del petroli baixos, coms ‘han tingut històricament.

Tots els plàstics no són iguals

PreZero ha apostat per aquesta planta i ha fet una gran inversió en la maquinària que ho fa possible. L’economia d’escala, explica Valls, és important en aquest cas perquè es produeix granza per la qual calen “volums de producció molt elevats per obtenir producte”. Però destaca que se n’obté una matèria primera igual que la matèria verge que substitueix.

Valls, que entén que perquè un material sigui reciclable ha de poder passar per aquest procés de manera “efectiva i eficient”,  a escola industrial i amb qualitat suficient per poder substituir la matèria primera. Circularis i el producte que elabora compleix aquesta funció i per aquest motiu alerta que si el 2030 s’ha de reduir fins un 50% el nombre d’ampolles de plàstic al mercat, és “molt difícil” crear una infraestructura industrial per resoldre-ho. Per això, és crític amb algunes normatives actuals i alerta que podrien ser “contraproduents” si el que es busca és incentivar el reciclatge o evitar la producció de residus, ja que l’alternativa podrien ser altres materials, com ara el tetrabrick, que per ser multimaterials, són difícilment reciclables. Per Valls, si les normatives o les directives europees se centressin en les emissions “no seria fàcil però fomentaria una millora global”. En canvi, entén que centrar-se en el nombre d’envasos de plàstic, és una qüestió “emocional” i pot fer prendre decisions “contraproduents”. Posa d’exemple el canvi en els envasos de plàstic d’un sol ús i la seva prohibició que han fet proliferar els envasos amb làmina de cartró. “Es veuen més sostenibles, però són envasos complexes irreciclables”.

En aquest sentit, assegura que el PET és la millor alternativa per  als envasos de beguda, ja que al costat del vidre, l’alumini i el tetrabrick té molt potencial pels resultats que dona en la recollida, les minves i la logística, entre d’altres aspectes. Per aliments sòlids, Valls defensa que el PET és l’únic que és reciclable al 100% i que gràcies al seu ús, s’evita el malbaratament d’aliments que si que produeix la compra a granel.

Factor de competitivitat

Per Valls, a banda del propi valor del reciclatge, les plantes de recuperació de plàstic PET són un factor de competitivitat també per a les empreses properes. Ara mateix, des de Circularis es ven a distàncies llargues, fins als 600 o 1.000 Km. “Hi ha un mercat competitiu global”, assegura l’enginyer que destaca també, que els productors d’ampolles de l’àrea de Barcelona estalvien costos logístics si tenen els productors d’escames propers. Valls reivindica aquest factor alhora que alerta que hi ha una sèrie de condicions de les plantes com Circularis -única a Catalunya- que els fan augmentar el costos tant laborals com de rebuigs els treuen competitivitat a ells mateixos.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.