Els professionals de l’enginyeria es reivindiquen en els espais de decisió

Reunir en una mateixa taula empresaris, polítics i enginyers i enginyeres per començar a buscar sortida als reptes actuals de país. Aquest era l’objectiu – i aconseguit, amb una proporció de 37%, 17% i 57% respectivament-  d‘Enginyeria, societat i política’, un acte organitzat per Enginyers Industrials de Catalunya en el marc del 160è aniversari de l’Associació que buscava explicar als agents del món polític, social i econòmic, ‘Enginyeria, motor de progrés’, un recull de 300 propostes agrupades en 6 reptes que han elaborat els enginyers i les enginyeres per reivindicar el seu rol en els espais d’anàlisi, participació i decisió.

"La tecnologia ha de ser part de la solució”, ha manifestat la presidenta de l’Associació, Maria Salamero, a l’inici d’un acte conduit per la periodista Raquel Sans. “Cal reivindicar que s’ha avançar amb agilitat, decisions valentes, sistèmiques i durables. Amb acords de país”. En el seu parlament, la presidenta ha proposat que enginyers i enginyeres poden exercir el lideratge que necessita el país per continuar avançat. “Som al vostre costat per compartir aquesta responsabilitat”, ha exposat als polítics i directius convidats al sopar.

Video

L’encarregada d’explicar a l’audiència el document ‘Enginyeria, motor de progrés’, ha estat la també enginyera industrial Matilde Villarroya, que ha format part de l’equip de redacció que els darrers mesos ha treballat per diagnosticar reptes, subreptes i proposar accions i solucions. Classificades en els sis reptes, l’emergència climàtica, l’energia, la transformació digital, la indústria innovadora, la salut de les persones i la societat justa, el document aporta unes 300 propostes que poden implementar-se per avançar com a país.

“El que volem és inspirar el futur”, ha manifestat Villarroya, “amb la capacitat de l’enginyeria volem convertir-nos en catalitzador del progrés”. Per Villarroya, el treball que han fet els enginyers i enginyeres de les diferents Comissions d’Enginyers Industrials de Catalunya no s’ha fet per quedar-se “en un prestatge” sinó que vol ser una “eina útil” per a empreses, administracions. Villarroya creu que els enginyers i les enginyeres poden posar “la solució” en sectors on els falten especialistes com ells. “L’enginyeria és futur”, ha afegit l’enginyera. “Espero que el document sigui inspirador, us neguitegi i us esperoni; i que el puguem comentar l’any que ve”, ha dit Villarroya.

La presentació d’’Enginyeria, motor de progrés’ ha aplegat polítics, diputats i diputades, de diferents administracions, com ara la presidenta del Parlament, Anna Erra. Erra ha celebrat les propostes dels professionals de l’enginyeria i ha recordat la importància del sector industrial perquè Catalunya passés a ser “la fàbrica d’Espanya al motor d’Europa”. Amb moltes noves tecnologies per endavant i amb el repte de promocionar més vocacions STEAM, Erra ha defensat “treballar plegats” per donar resposta a tots aquests reptes de futur. “Tots som conscients que amb un sistema fort, competitiu, una mà d’obra instruïda i amb valors i amb una administració àgil i eficaç es garanteix la prosperitat”, ha conclòs la presidenta del Parlament.

El sopar s’ha celebrat al Paranimf de l’Escola Industrial, un espai de la Diputació de Barcelona. Pilar Díaz, presidenta de l’Àrea de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona ha qualificat l’Associació i el Col·legi com una “peça vital” per tirar endavant els reptes col·lectius. “En aquest esforç col·lectiu tothom hi té una responsabilitat”, ha afegit.

Reivindicar el rol dels enginyers als espais de decisió

En la mateixa línia que Maria Salamero, el degà del Col·legi d’Enginyers, Narcís Armengol, ha aprofitat un auditori ple per reivindicar els reptes de la professió. “Enginyeria ha canviat molt, som una professió que mirem sempre al futur”, ha manifestat Armengol. Per això, considera que les institucions que representa tenen la determinació de seguir “enfortint i liderant la connexió” entre el sentit industrial, empresarial i les administracions públiques. Per Armengol, enginyers i enginyeres ho poden fer “amb rigor i determinació”. “Cal actuar amb rigor, pragmatisme, ambició, determinació i valentia, i també amb celeritat!”, ha reivindicat el degà.

Amb voluntat de repetir

Els assistents al sopar s’han agrupat per àmbits temàtics i han pogut discutir i debatre sobre les propostes i els reptes que han fixat enginyers i enginyeres. En una petita enquesta feta al moment, els assistents han situat el talent digital com la prioritat en destinar recursos. Així ho pensen un 44% dels comensals. L’aigua és el repte més important de l’emergència climàtica i ho comparteixen el 54% dels qui han participat a l’enquesta, mentre que en salut, l’eficiència i la gestió del recursos ha de ser primordial. En indústria innovadora, la farmàcia i la biotecnologia són les branques que més recorregut creuen que té, mentre que en energia, les renovables preocupen al 40% dels participants. Per a assolir una societat justa, la inversió en salut, educació i protecció social és el subrepte que prioritzarien la meitat dels participants.

No hi ha una disparitat de criteris però la pregunta que més consens ha propiciat és sobre la idoneïtat o no de donar continuïtat a aquest espai de lideratge que planteja ‘Enginyeria, societat i polític’. Un 88% dels enquestats ha dit que sí. Així que l’objectiu de l’acte ha estat assolit. I amb èxit.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.