Fer un camí planer per a la transformació de la nostra indústria

A amec insistim des de fa molt temps amb què si impulsem la indústria, ens retornarà progrés. Catalunya ha estat històricament un territori pròsper i capdavanter, emprenedor i innovador, gràcies a la seva indústria. Això no ho podem perdre, i encara menys ara. Davant la necessitat de reivindicar el seu paper essencial, vam crear un moviment que busca donar-li el reconeixement i suport que li pertoca, com un dels agents amb més poder de transformació social i econòmica. Precisament, ens trobem en un moment de canvi en què la indústria novament ha d’assumir aquest paper de transformació, per tal de moure’ns amb la màxima agilitat cap a una nova manera de fer les coses en benefici de tots.

És així com vam llançar el moviment Positive Industry. La indústria positiva és aquella que s’anticipa i actua en benefici de l’ecosistema del qual forma part; s’adapta ràpidament i de forma adequada a l’entorn canviant; la que col·labora amb totes les empreses, entitats i amb la societat per tal de contribuir al bé col·lectiu; la que pensa en global però també actua en local; i la que garanteix la sostenibilitat com l’únic camí de progrés per a l’empresa, la societat i el planeta.

No parlem d’una indústria teòrica. La tenim a casa. Ho vam veure clarament durant l’esclat de la pandèmia. Les empreses industrials es van adaptar a una velocitat impressionant fent possible el teletreball, subministrant els béns imprescindibles a temps tot i les dificultats, canviant la seva producció d’un dia per l’altre per poder fabricar mascaretes, respiradors i gel hidroalcohòlic. Aprofito aquí per recordar que hem de ser conscients que mantenir la capacitat tecnològica i industrial ens pot permetre, en un altre moment, adaptar-nos per a poder produir tot allò que ens faci falta en un altre cas d’emergència.

Però el de la pandèmia no va ser un cas puntual. Els que treballem propers a la indústria ens trobem cada dia exemples d’innovacions i propostes de les nostres empreses que faciliten la vida de les persones, que contribueixen amb solucions per a una gestió eficient i intel·ligent, amb noves tecnologies que permeten una major eficiència energètica, la utilització de nous materials no contaminants, la reducció de residus, la circularitat... Veiem contínuament empreses que estan atentes i que reaccionen davant les dificultats d’un entorn cada vegada més incert i amb incomptables imprevistos; que s’adapten als nous requeriments i necessitats en la gestió dels recursos humans i en la relació amb el seu entorn...

És cert que les empreses innovadores ho són habitualment en tots els aspectes. Per convicció, algunes de les nostres indústries ja van ser les primeres en instal·lar en els seus edificis plaques fotovoltaiques, tot i que en aquell moment van haver de fer front a moltes traves administratives. El lema de la Industria Positiva bé diu que “treballem per aconseguir que el món que tenim avui s’assembli, cada vegada més, al lloc on volem viure”.  Es tracta, certament, d’un gran repte. Però cal tenir en compte els passos que s’estan fent, i posar-los en valor per seguir avançant.

Les empreses veuen cada vegada més clarament que ja no només es mesuren per la qualitat dels seus productes, sinó també pel valor social que aporten. Així, les seves decisions empresarials són potents motors que acceleren els canvis. Hem comprovat com les empreses adherides activament al Positive Industry mostren la seva preocupació per ser conseqüents amb els valors que transmet el moviment. Ens trobem de vegades, però, que les seves iniciatives topen amb traves administratives, o que l'entorn no facilita el canvi. És així com el Positive Industry es tracta d’un moviment que promou activament la transformació de la indústria, no només buscant el compromís de les empreses industrials, sinó també el suport de les administracions i l'ecosistema per afavorir-la. És per això que demanem en aquest espai l’adhesió al moviment tant d’organitzacions com d’institucions.

Estem veient, doncs, com la gran majoria de les empreses estan demostrant la seva inquietud  per fer les coses bé. Des d'amec seguirem treballant per tal que la nostra indústria pugui tenir un camí més planer per a que pugui desenvolupar-se amb tot el seu potencial.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.