On són, les (altres) dones (referents)?

Quan pensem en el talent digital femení posem molt èmfasi a trencar estereotips, però ho fem, inexorablement, des d’una mirada també esbiaixada. Per això, malgrat els esforços en foment de vocacions tecnològiques, el model actual de creació de referents té un topall inevitable mentre aspirem a la paritat articulant el 50% com un tot homogeni. Amb tota la gratitud cap a les dones referents que amb els seus esforços i sacrificis formen part avui de l’elenc d’heroïnes TIC, per avançar cap a l’equitat és moment d’apostar per la inclusió i la diversitat també quan pensem en el modelatge. Si amb l’Angela Davis hem après que la llibertat és una batalla constant, l’equitat necessita la revisió permanent dels privilegis.

Tenim un diagnòstic clar i dades: les dones suposen el 21,4% de persones contractades al sector tecnològic. D’acord amb el Baròmetre DonaTIC, si excloem àmbits com comunicació i persones, baixa al 18%. Hem millorat en presència a conferències i espais de visibilitat, on ja no s’admet una taula rodona sense dones. Comprenem que costa trobar-ne si no saps on buscar, però de dones referents i de comunitats de tecnòlogues potents n’hi ha moltes, vibrants i ben articulades. Ara bé, sovint també identifiquem l’efecte “halo”: les més visibles són les que més trucades i invitacions reben. La propera vegada que en busqueu, podeu demanar a les “habituals” que en nominin alguna altra, si pot ser, jove i emergent. També podeu fer una ullada a les guanyadores dels Premis DonaTIC, on trobareu emprenedores, empresàries, professionals, estudiants i divulgadores d’un ampli ventall de disciplines i trajectòries (enguany encarem la desena edició).

 

tiktok

 

Malgrat tots els avenços, en aquesta banda del 50% no aspirem només a la paritat. Volem un sector TIC representatiu, amb dones plurals, diverses, singulars però universals. Tenim un problema de relat evident: la mirada femenina sobre la tecnologia va lligada a l’oportunitat de transformar. L’impacte com a finalitat i la tecnologia com a palanca. Així ho expliquen les 12 referents de la campanya Dona Ciència, Dona Tecnologia: cap d’elles es va emmirallar en el llenguatge de programació o els aparells. El repte és que sembla que optar per professions TIC des de la lògica del treballar per viure no sigui vàlid. Es pot ser dona TIC sense aspirar a grans propòsits vocacionals?

"Tenim un problema de relat evident: la mirada femenina sobre la tecnologia va lligada a l’oportunitat de transformar."

I aquí és on comencem a plantejar-nos: on són, les altres dones, les que no hi són ni se les espera? On són, les que no han trepitjat mai a la universitat? Les que no han pogut deixar-ho tot per anar a viure a un altre país? Les que tenen alguna discapacitat? Les que pertanyen al col·lectiu LGTBIQ+? Les que han crescut en llars on arribar a final de mes no es donava per descomptat? I les majors de 45 anys que decideixen reorientar-se?

Necessitem referents humanes, que ens parlin d’èxits i resultats però també del més prosaic del dia a dia. I res és més inspirador que una dona com tu, de la teva zona, que potser també va passar per la teva escola i amb qui pots seure a fer un cafè. Això és el que hem après amb el Cicle DonaTIC, gràcies als equips d’i2cat i Secartys. Tenim pressa i cal fer-ho aviat: l’interès de les nenes en les matemàtiques decau a 4t de primària (9 anys!), situant-les un 15% per sota que els nens de la mateixa edat pel que fa a motivació. D’acord amb un estudi de Dones STEM (ESADE), se senten menys confiades per resoldre problemes matemàtics. Calen tallers de robòtica educativa, però també cultivar l’autoconfiança i oferir entorns d’inspiració segura. La primera Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina n’és un exemple. Una jornada d’alt nivell on van participar més de 140 nenes de tota Catalunya. També de barris on es concentra l’exclusió social.

Per tant, tinguem-ho clar: cal més diversitat de dones TIC referents en termes d’edats, estatus social i orígens. El que està en joc no és el futur de les dones. És, en realitat, l’aposta per una societat digital inclusiva i justa, on talent digital i compromís social esdevinguin un binomi indissociable.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.