Una boia per generar energia amb la força de les ones guanya l’Engihack

Una boia que aprofita la força de l’onatge per generar energia i cobrir les últimes necessitats d’embarcacions petites i mitjanes ha guanyat el primer premi de la primera edició de l’Engihack, la hackató d’enginyeria organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya en motiu del 160è aniversari de l’Associació. L’equip, Renergy, està format per tres estudiants de la Universitat Rovira i Virgili i ds estudiants de l’ETSEIB que han coincidit en aquesta competició. El jurat l’ha considerat el projecte, dels 19 presentats, més creatiu, original i aplicable alhora que li ha valorat en una visió global, la bona comunicació en explicar-lo, l’escalabilitat i el detall tecnològic que s’ha treballat. Juan Felipe Gil, un dels membres de l’equip, ha mostrat l’alegria del grup per haver-se endut aquest reconeixement. “Ens queda un molt bon gust de boca”, ha manifestat en declaracions a Fulls d’Enginyeria.

El segon premi ha anat a parar a les mans de TechSynergy, que ha treballat les bases per un sistema per evitar l’evaporació de l’aigua dels pantans. Tal com han explicat Marina Roig i Biel Nebot, membres de l’equip, és una solució per reduir la sequera a través d’uns nenúfars que s’encarreguen de fer ombra a l’aigua i alhora, recircular l’aigua més profunda que està més fresca per refrescar la de la superfície. “Confiàvem en la nostra idea”, ha dit Roig, “però tots els equips ho han fet molt bé”. Nebot ha afegit que sabien que la idea era creativa “però hi havia el perill que ho fos massa”. De fet, el jurat ha valorat la creativitat del projecte a més d ela presentació, el detall tecnològic i la capacitat d’impacte.

L’equip Can t’implora Format per estudiants de màster de l’ETSEIB s’ha endut el tercer premi pel seu projecte de sostre retràctil vegetal. L’equip ha ideat un mecanisme per poder tapar els carrers de la ciutat i reduir la calor de l’asfalt, fent més ombres. Per Bruno Sànchez i Meritxell Montanya, membres de l’equip, l’avantatge del sistema és que al ser retràctil es pot retirar a l’hivern o a la nit i el manteniment és més fàcil. A més, ha afegit Montanya “tindria el mínim impacte als habitatges perquè no es perdria sostre ni façana”. El jurat ha valorat la senzillesa de la proposta, la presentació i la versatilitat. “Sembla mentida que no s’hagi inventat fins ara”, ha recollit l’acta del jurat.

Projectes en sostenibilitat, eficiència i innovació

La resta d'equips de l'Engihack han presentat iniciatives igual d'originals i innovadores en altres àmbits. Innovateam, enfocat en el subrepte de les renovables, ha ideat un paviment cineticofotovoltaic, a partir de plaques, per generar electricitat mitjançant el moviment dels vianants i l'energia solar. La idea busca implementar-se al passeig marítim de Barcelona, ideal per la seva localització, per combatre la situació ambiental actual. Els de ponent i Engir s'han dedicat al subrepte d'excedents i residus. Engir ha treballat en un projecte d'aigua a granel per reduir la quantitat de plàstics de les ampolles d'aigua del mercat. La idea és fer servir dispensadors d'aigua a botigues i supermercats per omplir amb els seus recipients. D'altra banda, Els de ponent han presentat Smart B, una bossa intel·ligent amb un xip RFID per millorar la recollida selectiva a nivell municipal.

L'equip de Trustech ha desenvolupat una aplicació per apropar a les empreses dins del repte indústria innovadora. La plataforma vol recollir una base completa de dades de proveïdors per estimular la indústria i generar oportunitats de negoci, facilitant la connexió entre empreses.
Dins del subrepte coneixement i tecnologia, Muarvellous ha presentat Kitbot, una plataforma educativa que adapta el coneixement per una societat tecnològica. 

L'equip Santos ha decidit enfocar-se en diagnòstic i monitoratge desenvolupant el Santos Medical Center, una interfície d'interpretació de dades mèdiques per ajudar als metges dins d'un sistema sanitari saturat. Aquesta interfície es basarà en IA que incorporarà la base de dades, historial mèdic i coneixements globals. Bio SAFE també ha treballat en el repte de salut de les persones-prevenció i hàbits amb Bio safe to B safe, un sistema mèdic que prioritza el pacient amb automatització de consultes i proves. Llangardaix, dins de diagnòstic i monitoratge, ha treballat en un sistema de detecció de biomarcadors de càncer de mama a partir de kits oferits a farmàcies. Segons han explicat els responsables, aquest vol complementar al sistema de diagnòstic actual, no substituir-lo.

Industrial connection ha ideat ReciclApp amb l'objectiu de millorar la cultura del reciclatge, oferint informació útil de manera senzilla per facilitar el procés de reciclatge. Espiritrompos s'han dedicat a millorar la Mobilitat a partir d'un projecte nomenat BCNenVIA que vol reduir el desplaçament de dins de la ciutat. La idea és aprofitar els eixos d'entrada de mercaderia per un transport eficient de productes per les línies de metro. D'aquesta manera es facilitarà la distribució de la venda en línia, col·locant els productes a taquilles que els usuaris hauran d'obrir.

L'equip Mulan ha desenvolupat un parc aquàtic sostenible per a poblacions d'interior en sequera a partir d'un sistema de recirculació de captació d'aigua, joc aquàtic i xarxa d'aigua. Ecoenginy, per la seva part, també ha volgut solucionar els problemes amb la distribució de l'aigua amb un sistema de canalització a partir de telemetria que incorporarà sensors amb un model d'aprenentatge automàtic. Aquest projecte es dirigeix a empreses gestores d'aigua i particulars.

Els de sempre han volgut donar resposta a aquells estudiants que no saber quin futur professional escollir amb una aplicació mòbil que uneix a empreses i estudiants, nomenada The Game Changer. L'aplicació crearà un perfil complet de l'estudiant a partir d'una entrevista amb una IA per conèixer l'usuari. L'equip Ales blaves també han decidit afrontar l'emergència climàtica amb una proposta que presenta jardins verticals amb un sistema de regadiu autosuficient per les illes de calor. Aquests s'incorporaran a les façanes i teulades amb un sistema de regadiu de goteig de reutilització d'aigües. La proposta de Wankel també ha donat resposta a l'emergència climàtica, reduint la temperatura als nuclis urbans amb Ombra verda, una solució modular i retràctil que s'instal·larà als sostres dels edificis. Per acabar, Entropia ha presentat Entrop - I.A. per abordar el tema de les renovables. Aquest projecte es basa en la implementació d'un sistema Smart grid controlat per IA, basat en xarxes neuronals. Aquest donarà ordres d'arrancada/parada de centrals generació o ordres de càrrega/descàrrega en sistemes d'emmagatzematge, entre altres funcions.

La primera hackató d'Enginyers Industrials de Catalunya

L'Engihack ha estat la primera hackató impulsada per Enginyers Industrials de Catalunya en motiu del 160è aniversari de l'Associació. Ha comptat amb la participació d'un centenar de joves, organitzats en 19 equips, i amb el suport d'ABB, Celsa Group, B:SM, Agbar, Seat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Naturgy, el Consorci de la Zona Franca, La Mútua dels Enginyers i Caixa d'Enginyers.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.