6 reptes, 12 hores, 150 participants: l’Engihack
Energia, emergència climàtica, transformació digital, salut de les persones, indústria innovadora i societat justa. Aquests són els sis reptes als quals els estudiants de les escoles d’enginyeria de Catalunya hauran de fer front el proper 30 de setembre si participen a l’Engihack, la hackató que organitza Enginyers Industrials de Catalunya en motiu del 160è aniversari de l’Associació.
La cita és al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya on els participats treballaran en grups a contrarellotge en una immersió en les problemàtiques que afronten algunes de les empreses més capdavanteres del país. Després de treballar-hi durant unes hores, els equips participaran les seves propostes a un jurat d’experts i empreses que valoraran, entre altres, l’originalitat i la innovació de la proposta, el caràcter social, col·laboratiu i participatiu de la solució o el grau d’universalitat. Les tres millors solucions als reptes plantejats tindran un premi, de 1.000, 2.000 i 3.000 euros.
L’organització aspira a registrar més de 100 participants procedents de totes les escoles d’enginyeria del país i, per tant, reunir bona part del talent dels futurs enginyes i enginyeres. Laura Ivern, sotsdirectora d’Enginyers Industrials de Catalunya i organitzadora de la competició, destaca que la hackató és una bona manera de concentrar “ments creatives” dels joves estudiants d’enginyeria que en un futur proper formaran part del teixit industrial del país. La competició, diu Ivern, serà com un “escalfament” d’aquests futurs enginyers perquè idearan solucions “als grans reptes que afronta avui l’enginyera”, tal com ho hauran de fer d’aquí a pocs anys quan entrin al mercat laboral.
És la primera vegada que Enginyers Industrials de Catalunya organitza un esdeveniment d’aquestes característiques i, tal com assenyala Ivern, és en sí mateix “tot un repte” del que esperen que en surtin “idees originals i innovadores” a una mateixa problemàtica i que demostrin “la transversalitat i la capacitat de l’enginyeria de donar solucions”. L’objectiu és, doncs, acostar l’alumnat de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial catalanes als grans reptes actuals i fer-los veure la seva capacitat d’incidir-hi, així com connectar el marc acadèmic amb el món de l’empresa i de la indústria.
160 anys per als joves enginyers
L’Engihack està organitzada en el marc dels actes de commemoració dels 160 anys de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC), aquest 2023. És la celebració dedicada al col·lectiu d’estudiants. A banda, l’AEIC ha treballat en l’edició de ‘La màgia de l’enginyeria’, un conte per incentivar les vocacions tècniques i l’enginyeria entre els nens i nenes de Catalunya, escrit per Elisenda Rosanas i il·lustrat per Laia Carrera. També s’està preparant cinc debats territorials amb taules rodones sobre el repte de les competències de l’enginyeria i el document ‘L’enginyeria, motor de progrés’, un recull de propostes que Enginyers Industrials de Catalunya posa sobre la taula per implementar al país. El colofó final de la presentació consistirà en una il·luminació de la seu central de Via Laietana que servirà per projectar el compromís de l’enginyeria i els valors de les entitats relacionades i que hi tenen la seu central (Caixa d’Enginyers, la Mútua dels Enginyers i Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya).