Els Fulls d'Enginyeria fem balanç

El 2020 també ens ha deixat bones notícies: ha estat l'any de l'estrena del nou format dels Fulls d'Enginyeria, la publicació especialitzada de l'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Els nous Fulls d'Enginyeria van néixer, doncs, en plena pandèmia durant l'època de confinament més dur i en una data assenyalada: el 23 d'abril. Des d'aleshores el repte ha estat poder iniciar el camí de consolidació com a mitjà de comunicació de referència del món de l'enginyeria. En aquests més de vuit mesos de vida, els Fulls d'Enginyeria han guanyat la confiança de més de 22.255 usuaris que en 42.268 sessions han consultat més de 81.000 pàgines vistes amb una durada mitjana d'aproximadament dos minuts cadascuna. El 33,3% hi accedeix de forma directa, a través de la portada, un 26,6% a través de les xarxes socials i un 19,6% a través de la newsletter. La resta ho fa a partir de cerques a la xarxa o a través de referències.

L'article més llegit ha estat el reportatge sobre la construcció dels cinc annexos als hospitals per fer front a la pandèmia, seguit de la presentació del projecte Farmily, el projecte de l'enginyer Eduard Blanch, de venda de fruita i verdura de proximitat i l'entrevista a la també enginyera i matemàtica, Maria Bruna, després d'haver guanyat el Whitehead Prize 2020.  

Nous contingut, noves seccions

La renovació de la publicació, que antigament combinava la versió digital amb la impressió en paper, ha comportat també una reestructuració dels continguts, en bona part oferts per les comissions d'Enginyers Industrials de Catalunya, en diferents seccions. Així, els temes més d'actualitat han tingut un espai propi, diferenciat dels reportatges en profunditat agrupats a A Fons, que ha permès donar forma articles com ara 'L'enginyeria que hi ha en una gota de sang', 'L'hora de l'economia circular', 'Els doctorats industrials: recerca i empresa en un mateix projecte' o 'Els enginyers reivindiquen la indústria com a motor per sortir de la crisi'. Les personalitats més destacades del món de l'enginyeria han tingut un lloc preferent a L'Entrevista. L'enginyer Josep Amat va ser la primera entrevista publicada, el mateix 23 d'abril, i l'han seguir Ferran Tarradellas, Matilde Villaroya, Pilar Conesa, Felip Fenollosa, Pere Palacín, Manel Torrent i Francesc Torres, entre d'altres.

Les novetats i els aspectes més tècnics s'han concentrat a la secció de Projectes, mentre que a Enginyeri-A, s'ha volgut parar una atenció especial a l'aportació de les dones al món de l'enginyeria i a la promoció de les vocacions STEM. S'ha fet amb converses amb personalitats com Núria Castell-Ariño, o joves amb projecció com Elisabet Branchart o Andrea Aguilella, combinant amb iniciatives STEM o premis a dones emprenedores. Precisament els Emprenedors també tenen una secció concreta oferint una finestra per donar a conèixer noves iniciatives empresarials. Ticc*, Wallbox, Submer, Wattius, Farmily, The Ion Cap, Bold, Olmo o Evix són algunes dels projectes que hem recollit i que, de ben segur, se'n sentirà a parlar.

Una de les seccions que ha anat guanyant protagonisme al llarg dels darrers vuit mesos ha estat l'Opinió on s'ha intentat recollir la posició en temes diversos d'interès enginyeril de personalitats enginyeres o properes a l'enginyeria. Així, des d'un punt de vista institucional, a més del president i el degà de l'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom i Josep Canós, alguns dels seus predecessors també n'han tingut l'oportunitat com ara Ramon Garriga, Joan Vallvé, Joan Torres o Joan Majó. Llum Llosa, Felip Fenollosa, Xavier Rovira o Fernando Torres són altres noms de la casa que han escrit a la publicació i tant el president com el director de Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala i Joan Cavallé, han pogut donar el seu punt de vista més econòmic. A més, els Fulls d'Enginyeria es van estrenar amb un article de la qui era consellera d'Empresa i Coneixement en aquell moment, Àngels Chacón, i també han comptat amb firmes de personalitats com ara l'actual president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, el director de l'ICAEN i actual director general d'Energia, Seguretat Industrial i Mines, Manel Torrent, l'empresària Meritxell Bautista, o el rector de la UPC, Francesc Torres. L'humor també ha trobat un petit espai amb Amb Enginy, la vinyeta còmica de David Pérezdolz Galtés. I per aquest 2021, ja estem preparant nous projectes.

La presència a les xarxes

Com a publicació digital, els Fulls d'Enginyeria han nascut amb la voluntat de tenir una presència gran a les xarxes. Per això, s'han compartit els continguts a Twitter, LinkedIn i Instagram. A Twitter, on s'està a punt d'assolir els 4.200 seguidors, les publicacions de la nova guia d'instal·lacions d'autoconsum amb 14.596, l'entrevista de Josep Amat, amb 6.221, o de Maria Bruna, amb 5.106, són les que més impressions han aconseguit.

A LinkedIn, el perfil corporatiu de Fulls d'Enginyeria ha aconseguit duplicar els seguidors: en nou mesos s'han passat de més de 900 a pràcticament 2.000. L'entrevista a Maria Bruna ha estat, sens dubte, la publicació amb més èxit: 29.841 impressions i 545 clics.

L'aplicació, els Fulls al mòbil

Sabedors que la majoria de visites a la web es fan a través del telèfon mòbil, Fulls d'Enginyeria també ha nascut amb una aplicació pròpia que, amb versió IoS i Android, ja acumula més de 650 descàrregues.

Els propòsits per aquest 2021: seguir comptant amb la confiança de tots vosaltres per fer créixer Fulls d'Enginyeria!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.