L'enginyera fa la seva 'màgia'
Enginyers Industrials de Catalunya s’ha vestit de gala aquest dijous i, per un dia, la sala d’actes de la seu central no s’ha omplert per parlar ni d’hidrogen, ni de sequera ni d’indústria, sinó per parlar de literatura infantil, amb una mica d’energia, mobilitat o emergència climàtica de rerefons, això sí. Perquè La màgia de l’enginyeria, el conte per promoure les vocacions STEAM que ha editat Enginyers Industrials de Catalunya en el marc del 160è aniversari de l’Associació, vol donar a conèixer, precisament, la feina que fan tots els professionals de l’enginyera que exerceixen.
“Molts nens volen ser bombers o astronautes però no saben que molts bombers o astronautes són enginyers, no és una professió fàcil d’identificar”, ha dit el degà Narcís Armengol a l’inici de l’acte en una conversa que ha compartit amb la presidenta, Maria Salamero, i que ha conduït el periodista Francesc Soler per posar sobre la taula el debat de les vocacions STEAM i la manca de perfils tècnics amb què topen moltes empreses. En aquest sentit, Salamero veu important iniciatives com el conte perquè és important “transmetre el que vol dir ser enginyer, que és més que estudiar matemàtiques, química o física, sinó que som persones que tenim la vocació de resoldre problemes socials, problemes mediambientals o necessitats que tenim pel progrés de la nostra societat". “Fer-ho d'aquesta manera, amb referents, amb una història fàcil d'entendre i combinant l'enginyeria amb una part més educativa, creiem que és una de les maneres de treballar-hi”, ha assenyalat la presidenta.
El procés del conte i tot el que vindrà
Resoldre aquest desconeixement i, alhora, poder motivar i animar els nens, però sobretot les nenes, a encaminar-se cap a carreres tècniques, fent èmfasi a la contribució social que hi ha al darrere de la tecnologia és, precisament, l’objectiu de La màgia de l’enginyeria. Així ho explica la seva autora, la periodista Elisenda Rosanas, que reconeix que ha estat un repte molt gran. “Calia donar un missatge molt concret, que apareguessin set àmbits professionals estratègics pels enginyers i enginyeres, sense estereotips que apareguessin dones... i amb una història atractiva per a nens i nenes”, explica Rosanas, que en aquesta entrevista ha desgranat també el procés de creació de tot aquest projecte que vol “fer entrar enginyers i enginyeres a l’imaginari col·lectiu dels més petits”.
Per la seva banda, la il·lustradora, Laia Carrera, ha explicat que va acceptar l’encàrrec per la seva vessant “educativa i divulgadora” i que va haver de buscar la manera de jugar amb la imaginació dels nens i nenes per fer unes il·lustracions que complementin el que el text no explica. Rosanas també ha explicat que des d’aquest dijous La màgia de l’enginyeria s’ha convertit també en un espai web on famílies i escoles podran trobar contingut per parlar i tractar a les aules.
El suport d’Abacus i B:SM
Rosanas ha reconegut que és molt més fàcil escriure sobre la realitat de l’actualitat que no pas històries per a nens i nenes. Per poder donar forma a La màgia de l’enginyeria, l’equip ha comptat amb el suport d’Abacus, que ha fet un assessorament editorial per posar ‘la màgia’ que calia en el projecte. Alicia Sòria, responsable editorial de la cooperativa, assegura que el conte ha sabut combinar els valors, el missatge i una història per a nens i nenes.
La màgia de l’enginyeria ha comptat amb el suport de B:SM, una empresa compromesa amb la promoció de les vocacions tècniques, ja que té un programa concret per fer activitats amb estudiants de secundària. Mayra Nieto, directora de Màrqueting i Comunicació de B:SM, ha explicat que aquest mateix mes de novembre el programa STEAM s’amplia a Primària amb una activitat al Park Güell i que per això, La màgia de l’enginyeria “encaixa a la perfecció” als objectius i valors de la companyia.
La importància de tenir referents
El conte no oblida la importància de tenir referents a l'hora de poder projectar-se en una professió i per tal d'acostar-se a nens i nenes actuals, La màgia de l'enginyeria mostra set enginyers i enginyeres en actiu que poden explicar la seva experiència i la seva manera de ser als escolars. Els referents de la història d'en Roc i la Calra també han estat a l'acte i han protagonitzat una taula rodona sobre els prejudicis, els estereotips i la manera com cal promocionar aquestes vocacions. Així, la vicepresidenta de SEAT, Laura Carnicero, el director d’operacions de Technip Energies, Sergio Lara, la directora de Nous Negocis, Gasos Renovables i Mobilitat Sostenible de Naturgy, Sílvia Sanjoaquín, la directora de Creixement i Solucions a Cetaqua, Marina Arnaldos, la directora d’Infraestructures i Tecnologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, Ester Tomás, i Marc Benabarre, cap d’Àrea d’Anàlisi i Tractament de la Informació de BSM, han compartit una interessant conversa sobre què els va empènyer a ser enginyers. En el conte, també és referent Sergi Pallarès, responsable de Productes i Projectes d’Intel·ligència de Negoci a Seidor.
“Fer pensar com seria el nostre dia a dia si no hi hagués enginyeria”
Com una “gran proposta”. Així ha definit la consellera d’Educació, Anna Simó, el projecte de La màgia de l’enginyeria en la seva intervenció per clausurar la presentació del conte. Per Simó, el relat respon als interessos dels infants ja que els agrada que els plantegin reptes, per la seva curiositat inherent, i assegura que aconsegueix “fer pensar com seria el nostre dia a dia si no hi hagués enginyeria”.
Simó ha mostrat sintonia amb l’amplitud el projecte que comença amb el conte perquè ha assegurat que el Departament comparteix l’ambició de despertar vocacions STEAM, entre nens i nenes, però també entre les famílies i els sectors vulnerables. “Ser enginyers ha de ser possible per a tothom”. En aquest sentit, ha reivindicat el paper de l’educació com a servei públic per permetre modificar “la motxilla familiar” dels escolars.
Per això, ha fet una crida a la col·laboració d’enginyers i enginyeres amb altres propostes del Departament. Creu que La màgia de l’enginyeria és una “bona oportunitat” i ha convidat els seus impulsors a presentar-lo en el marc de la jornada STEAMCat que té lloc a Manresa a finals de mes. Simó encara ha aprofitat l’auditori, ple d’enginyers i enginyeres, per recordar la manca de professorat de matèries tècniques que hi ha actualment i animar els professionals de l’enginyeria a plantejar-s’ho com una sortida professional de futur.