5 anys dels ‘nous’ Fulls
Amb plena crisi sanitària i enmig del confinament més dur, els Fulls d’Enginyeria van encetar una nova etapa avui fa justament cinc anys. Era una nova etapa eminentment en digital per adaptar la publicació als nous temps que demanen menys paper però més informació.
Un reportatge sobre el paper de l’enginyeria en l’emergència sanitària, 'L’enginyeria, clau en la crisi de la COVID-19', obria la portada aquell 23 d’abril, en el qual parlàvem de la feina dels enginyers en l’àmbit de la salut que van haver de reorganitzar les infraestructures dels centres sanitaris i es van veure obligats a repensar pràcticament d'un dia per l'altre, l'estructura de les UCI, de les unitats d'hospitalització i de la resta de serveis. També explicàvem els diversos projectes de respiradors que s’havien impulsat per donar resposta a la manca d’aquests aparells al país i al món en general i el que la impressió 3D havia aconseguit fer per resoldre la manca d’elements de protecció individuals (EPI). A més a més donàvem veu al grup de joves Enginyers Voluntaris que es van posar a disposició de la societat per, en un primer moment, anar a provar els respiradors als hospitals, i per configurar telèfons mòbils i tecnologia diversa per als ingressats.
En aquell primer dia de Fulls, l’aleshores consellera d’Economia i Empresa, Àngels Chacón, firmava l’article d'opinió ‘Fer enginyeria també és fer país’ mentre que el president de l’Associació d’Enginyers Industrials, Jordi Renom, i el degà del Col·legi, Josep Canós, celebraven l’entrada de la nova era a Fulls d’Enginyeria amb ‘Els nous Fulls ja són una realitat’. La secció de L’Entrevista estava dedicada a l’enginyer Josep Amat, que havia estat reconegut dies enrere amb la Creu de Sant Jordi, i a Enginyeri-A, l’aposta de la publicació per l’enginyeria amb perspectiva de gènere, presentava la trajectòria de l’enginyera Elisabet Branchat al capdavant de l’empresa Babyboo. I com que era Sant Jordi, vam aprofitar per fer les primeres recomanacions editorials.
Amb aquests continguts, i els que van venir després, no només es defensava el rol cabdal dels professionals del sector en resoldre els problemes de la pandèmia sinó que era tota una declaració d’intencions: visibilitzar la feina que fan enginyers i enginyeres i convertir-se en el diari digital de referència de l’enginyeria.
Per aconseguir-ho, els darrers cinc anys hem publicat al voltant dels 2.000 articles, amb una mitjana de 400 noves publicacions cada any i hem entrat crescut en subscriptors, seguidors i canals. Així, començàvem amb poc més de 250 subscriptors i el dia d'avui, en som prop de 1.200. A la nostra xarxa social més potent, LinkedIn, teníem menys de 1.000 seguidors mentre que d’aquí a pots dies arribarem als 7.000. Vam dissenyar una aplicació des d’on cada dia es poden consultar les novetats gràcies als avisos establerts. També vam crear de nou un compte a Instagram, on ja ens segueixen 1.400 usuaris i tot just fa un any que ens vam estrenar a Tik-Tok, on hem pogut publicar regularment els dotze darrers mesos. I és el vídeo ha estat, sens dubte, una de les apostes més exigents d’aquests nous Fulls, que han aconseguit multiplicar per quatre les visites a la web. Tenim una secció gràfica, de David Pérezdolz Galtés, cada setmana proposem noves paraules al nostre Wordle particular, el Fulls i lletres, i cada quinze dies, Martí Pascual i Miquel Testar ens ofereixen un nou episodi de ‘La nova mobilitat’, el pòdcast de mobilitat elèctrica.
El més llegit
L’article de Josep Maria Montagut, anterior president de la comissió d’Energia, sobre la construcció de la Central Hidroelèctrica de Capdella, a la Vall Fosca, és el més llegit en aquests cinc anys. El segueix la notícia sobre el nomenament de l’enginyer Oriol Alcoba com a director general d’Indústria, el novembre del 2022, ocupa la segona posició del rànquing d’articles més llegits des del 2020. En tercera posició hi ha la informació sobre les notes de tall del 2022: Les dotze enginyeries per sobre del 12, mentre que l’opinió ‘La transició inajornable’ de Marc Oliva, president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular és el quart article més llegit. I el cinquè, l’article sobre l’adjudicació de la direcció d’obres dle nou Camp Nou a dues enginyeries, Torrella i JG Ingenieros.
Per als pròxims cinc anys
Adaptar-nos a les noves maneres d’informar-se que tenen els enginyers i enginyeres més joves, crear continguts en formats innovadors, divulgar l’enginyeria però, alhora, donar informació tècnica als professionals i continuar creixent en lectors, seguidors, subscriptors i reproduccions són els objectius que el consell editorial de Fulls d’Enginyeries ha marcat als pròxims cinc anys. Ho revisem el 2030?