Hispack arriba amb un sector amb xifres de rècord

El packaging a Espanya mou 40.409 MEUR. És la xifra del 2022 i és un 22% més alta que el 2021 i prop d’un 36% superior a la de dos anys abans i suposa el 3% del PIB. 3.447 empreses s’hi dediquen i ocupen 118.500 persones, 5.000 llocs de treball més que el 2020 i el 5% dels treballadors del sector industrial. És un àmbit en creixement però sensible a la conjuntura geopolítica internacional i als costos energètics i de matèries primeres. Aquestes dues situacions han afectat sensiblement els marges de rendibilitat de les empreses del sector, però no han impedit que el sector continuï creixent i batent rècords.

Catalunya concentra gairebé el 30% de les empreses del sector i és la primera comunitat, mentre que el 40% es reparteixen entre la Comunitat Valenciana, la Comunitat de Madrid, Andalusia i Múrcia.

Són algunes de les conclusions de l’estudi ‘El packaging a Espanya, la potència d’una indústria que aposta per la sostenibilitat’, presentat aquest dijous per part de la fira Hispack de Fira de Barcelona, que se celebrarà entre el 7 i el 10 de maig vinent al recinte de Gran Via. El certament comptarà, enguany, amb un dia dedicat als enginyers que treballen al sector logístic.

L’informe és una radiografia del sector i analitza les magnituds i línies de desenvolupament alhora que mostra la solidesa de la indústria malgrat el context geopolític i econòmic actual, marcat per les restriccions a determinades matèries primeres, els preus de l’energia, la inflació i els darrers canvis normatius per impulsar la contribució del packaging al desenvolupament sostenible.

La demanda creixent d’envasos sostenibles ha ajudat a incrementar un 24,4% la facturació de les empreses de paper i cartó, que lideren aquesta indústria amb 13.441 MEUR. Els envasos de plàstic se situen en la segona posició d’aquest particular rànquing, ja que es mantenen estables al voltant dels 9.592 MEUR. La maquinària, en canvi, augmenta fins als 4.629, un 12,32% més, gràcies a l’aposta per la transformació i la digitalització d’aquestes empreses. L’etiquetatge ha crescut un 11,6%, els envasos de fusta prop d’un 25%, els envasos metàl·lics un 28% i el vidre, un 25,7%.

Catalunya també acumula el volum més gran de negoci amb 10.216 MEUR, seguida de Madrid, amb 6.635, la Comunitat Valenciana amb 5.447 MEUR, Aragó, amb 3.286 i el País Basc, amb 3.105 MEUR.

subscriu-te

 

Buscant la sostenibilitat

L’informe Hispack 2024 també analitza el desenvolupament sostenible d’aquesta indústria, un repte que no és nou, però sí que és més prioritari a causa dels canvis legislatius i a una major consciència dels consumidors que demanen envasos més respectuosos amb el medi ambient. El treball destaca que el sector està preparat per donar respost a totes les indústries que demanen solucions més sostenibles i fomenten el reciclatge i la reutilització en el marc de l’economia circular. Per això, la innovació en materials com en solucions de circularitat, les principals tendències són l’ús de monomaterials, més plàstic reciclat i matèries primeres biodegradables, així com el foment de la reciclabilitat i la reutilització dels envasos i l’aplicació de fórmules d’anàlisis del cicle de vida de cada producte per a adequar la solució amb el menor impacte ambiental possible.

La transformació digital és un dels altres grans reptes amb què treballen aquestes empreses que inverteixen un 3,7% de la seva facturació en I+D principalment per a impulsar la digitalització, i la sostenibilitat amb equips automatitzats i energèticament més eficients, capaços de treballar amb nous materials. El sector està incorporant i oferint tecnologies de la indústria 4.0 per a vincular l'embalatge i els seus processos associats amb tota la cadena de subministraments, informació a temps real de processos de fabricació i logística, traçabilitat del producte o solucions de packaging intel·ligent i connectades.

La cita, entre el 7 i el 10 de maig

Hispack ocuparà els pavellons 2 i 3 del recinte firal de Gran Via entre el 7 i el 10 de maig en una edició del saló que també creix, un 18%. Reunirà 780 expositors de 28 països diferents i s’hi trobaran 1.250 marques representades. El saló espera superar els 27.000 visitants, un 10% internacionals.

Engineers Day, primera edició

Per primera vegada, Enginyers Industrials de Catalunya participa a Hispack amb una jornada dedicada als professionals de l’enginyeria vinculats als processos de producció, R+D, operacions i cadenes de subministraments. La cita és el pròxim 8 de maig i constarà de ponències, reconeixements, treball de xarxa i una ruta guiada per conèixer les solucions innovadores que es presenten al saló.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.