Els 10 articles més llegits el 2023

Acaba l'any 2023 i abans d'encarar el 2024 volem mirar cap enrere i fer una retrospectiva dels articles que hem publicat a Fulls d'Enginyeria al llarg dels mesos. En total hem publicat 24 entrevistes, on hem parlat amb diverses personalitats d'interès com el director, compositor i enginyer Xavier Pagès-Corella, la directora general d'Agricultura i Ramaderia Elisenda Guillaumes i la segona dona a treure’s la carrera d’Enginyeria Industrial a Barcelona, Laura Tremosa. A la secció de Projectes hem fet 19 articles on hem donat visibilitat a propostes del sector de centres com Eurecat, Seat o les darreres innovacions en dispositius sanitàris. Tampoc ens hem oblidat dels emprenedors, on hem donat a conèixer 15 empreses com Ephion Health, Perdigó Medical o INLOC Robotics. Per la secció A fons hem pogut fer 28 reportatges sobre temes tan diversos com els Biopolímers, una solució sostenible per a la circularitat, Gas radó, una amença silenciosa?Descarbonització a contrarellotge per la reforma del comerç d'emissions de CO₂. També, amb motiu de la celebració del 160è aniversari de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya hem creat una nova secció, 160 anys, on hem portat a terme 21 articles celebrant la seva història, entrevistant a expresidents, exdegans i altres personalitats de la casa i donant cobertura a esdeveniments com l'Engihack o la presentació del conte La màgia de l'enginyeria

A continuació, us deixem amb la llista dels 10 articles més llegits de l'any.

1. Ángel Alejandre: “Tenim un present i un futur ple de reptes i compromís amb la transició energètica”

En aquesta Entrevista a Ángel Alejandre, director general de Technip Energies Iberia, on repassa el moment de la companyia que veu “ple de reptes i compromís amb la transició energètica” i reflexiona sobre el paper dels centres de recerca, l’administració i tot el teixit empresarial per a poder culminar l’anhelada transició. 50 anys a la península, canvi de marca, noves oficines a Barcelona i tot un món per explorar al voltant de la transició energètica. Aquest és de Technip Energies, una de les empreses especialitzades en la transició energètica no elèctrica i, per tant, centrada en les renovables però també en biocombustibles, hidrogen, etc.

2. Enginyers de referència 

Opinió de Manel Torrent on parla sobre el repte d’Enginyers Industrials de Catalunya d'evolucionar, segons la seva definició com a procés de canvi mitjançant el qual hom passa d’un estat de coses a un altre de forma gradual. Per Torrent, evolucionar significa seguir aquest procés i per això, i amb la perspectiva històrica i de futur que té al davant el Col·legi el repte no és altre que fer avançar les institucions per poder mantenir aquesta centralitat aconseguida anys enrere.  

3. La Vall Fosca. Vall de llum i bateria elèctrica

La Vall Fosca, o Vall de Capdella, és on neix el riu Flamisell, afluent del Noguera Pallaresa, que aporta les seves aigües a Pobla de Segur. La Vall Fosca era el 1911, un territori aïllat per la manca de carretera fins que es va iniciar la construcció de la Central Hidroelèctrica de Capdella. Aquest és un dels projectes centenaris, encara en servei, que van configurar l’electrificació de Catalunya i la Península Ibèrica i l'article està firmat per Josep M. Montagut.

4. El Govern prescindeix dels enginyers per dirigir l'energètica pública

Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU (L’Energètica) va celebrar el seu primer consell d’administració que ha de servir per prendre les primeres decisions operatives com ara el nomenament de Ferran Civit, historiador, com a conseller delegat de la companyia – actualment ja és president- i Daniel Pérez, llicenciat en Dret i Ciències Polítiques, com a director general. S'ha autoritzat a la companyia a crear 30 llocs de treball per a l’inici de la seva activitat. Amb aquest personal, L’Energètica ha de començar a prestar els seus serveis pels quals compta amb un pressupost de 25 MEUR.

5. AI, AI, AI…!!!

Opinió de Josep Maria Vilà on explica la seva perspectiva sobre l'Intel·ligència Artificial i la por de la societat respecte a aquesta nova tecnologia. Per Vila, un robot amb generative AI només és "un lloro estocàstic que genera respostes a les preguntes que se li fan, amb frases coherents a partir d’altres textos amb els quals ha estat entrenat, o que combina dibuixos hàbilment amb les instruccions que se li ha demanat".

6. Què llegeixen els enginyers?  15 recomanacions per Sant Jordi

De política, d’economia, de direcció d’empreses, de ficció... Triar llibre per Sant Jordi no és fàcil. Les novetats literàries abunden i també les edicions estrangeres i sovint, recomanar lectures per a enginyers es converteix en una tasca complicada. A Fulls d’Enginyeria vam aprofitar el Sant jordi per saber els gustos dels enginyers que lideren les nostres institucions i les Comissions i vam recopilar aquests llibres seleccionant 15 propostes. 

7. El que les plaques solars fotovoltaiques amaguen...

L'opinió de David Pedrerol sobre les plaques solars fotovoltaiques, clarament, una opció sostenible i molt popular entre tots per aprofitar l’energia solar. Segons Pedrerol, aquestes van aparèixer per revolucionar el nostre món amb un gran canvi de paradigma: consumir la teva pròpia electricitat i no dependre, o dependre menys, de les companyies subministradores. A Espanya hem passat de produir el 4% de l’energia amb solar fotovoltaica l’any 2015,  al 17%, el passat 2022.

8. Nou mètode de càlcul de la UPC crea 120 parcs fotovoltaics

Actualment, 120 megaparcs solars a tot el món fan servir un nou mètode de càlcul creat per l'investigador i professor de l'ESEIAAT de la UPC Xavier Álvarez. Aquest és un mètode de gran precisió que es basa a fonamentar els pilots que sustenten les plaques solars sobre el terra, i que ha estat clau en la construcció de parcs fotovoltaics en països d'Àfrica, Oceania, Amèrica, Àsia, l'Orient Mitjà i Europa. Álvarez, catedràtic de l'Escola Universitària en Elasticitat i Resistència de Materials, investigador del grup de recerca CatMech i professor de l'ESEIAAT de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ha desenvolupat una extensa activitat tecnològica envers la transició energètica.

9. ChatGPT, la paraula de moda

ChatGPT és la paraula de moda i està en boca de tothom: des de les més altes eminències del món científic, fins al polític i social. Comença a respirar-se el sentiment general que qui no s’hi adhereix ara, haurà d’enfrontar-se a un desavantatge competitiu respecte la resta de la indústria en el futur més pròxim. L'article es basa en l'entrevista que fa Oriol Vilàs a dos estudiants d'enginyeria en pràctiques a l'empresa d'Intel·ligència Artificial Omnios que ajuden a entendre millor els conceptes bàsics al voltant dels ChatGPT.

10. Joan Orús: “El temps de la globalització i la deslocalització s’ha acabat”

Entrevista a  Joan Orús (Barcelona, 1975), enginyer industrial per l'ETSEIB que va liderar el projecte del primer vehicle elèctric solar. Es deia Despertaferro i va ser l’inici d’una trajectòria prolífica en el sector de la mobilitat sostenible que aquest 2023 pren una nova dimensió. Orús és artífex de la reindustrializació de Nissan amb D-Hub, on hi participa l’empresa que dirigeix, QEV Technologies. “El temps de la globalitat i la deslocalització s’ha acabat”, diu Orús. En aquesta entrevista a Fulls d’Enginyera ens desgrana com ho faran.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.