2024: de la sequera a la transició energètica passant per la universitat, el gènere i la IA
Acaba l’any 2024 i amb ell és moment de fer balanç de què han donat de si els darrers dotze mesos. Quins són els temes que més han destacat el 2024? Amb quines àrees hem destinat més esforços? Quines notícies d’enginyeria hem destacat? Intentem resoldre aquestes preguntes en el següent repàs.
L’aigua i la sequera
Sens dubte el país ha estat immers en la pitjor sequera dels últims anys i Fulls d’Enginyeria ho ha explicat basant-se, sobretot, en les solucions proposades pels experts que apunten que cal deixar de dependre de l’aigua de la pluja per dotar de resiliència el sistema. Així ho ha fet saber l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, amb la participació d’Enginyers Industrials de Catalunya al costat dels enginyers de camins, canals i ports, els economistes i els enginyers agrònoms. La proposta que s’ha anat desgranant al llarg del 2024 és la interconnexió de xarxes. La primera proposta va arribar poc abans de tancar el 2023, però s’ha desenvolupat aquest any. Explicàvem la necessitat del Corredor de l’Aigua, que havia de portar aigua de Tarragona a Olèrdola i viceversa, en articles com aquest. L’Observatori, però, també proposa altres mesures que serveixin per tenir ‘aigua nova’, amb apostes concretes per augmentar la regeneració i la dessalinització. A l’informe ‘Catalunya 2050: bases per a la transició hídrica’, fet públic el mes de novembre passat, ho ha posat de manifest amb propostes que volen resoldre la necessitat de 4.782 hm³ d’aigua que necessitarà el país d’aquí a vint-i-cinc anys.
La sostenibilitat i la transició energètica
L’emergència hídrica és un dels àmbits de l’emergència climàtica, que també s’ha abordat des de Fulls d’Enginyeria amb la cobertura del cicle de conferències sobre el Model econòmic i social en un context d'emergència climàtica, organitzat per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d'Enginyers Industrials de Catalunya amb el Fòrum Ambiental que ha reflexionat sobre les conseqüències del canvi climàtic en àmbits com l’economia, la salut o les desigualtats.
Sostenibilitat és, després d’enginyeria, la paraula clau més utilitzada a Fulls d’Enginyeria durant el 2024. A banda de l’emergència climàtica, s’ha fet servir per parlar de projectes d’economia circular però també per tot allò relacionat amb la transició energètica, també a la llista de les paraules clau més freqüents. Des de la Comissió d’Energia s’han proposat articles que analitzen la implantació de les renovables al país, els canvis de normativa, les solucions per a l’eficiència o la transició en el transport. Així, per exemple, la reforma del mercat del CO₂ ha permès parlar, en diversos articles de tots els canvis que implicarà en el sector del transport terrestre, marítim i aeri i ha reflexionat sobre els nous combustibles que seran clau per complir els reptes fixats per Europa.
L’energia, a més de ser protagonista de molts dels articles publicats a la secció Projectes o Emprenedors també ha destacat per les propostes tècniques d’Enginyers Industrials de Catalunya com per exemple en cogeneració o en l’estabilització dels preus de l’electricitat.
La universitat
L’actualitat universitària relacionada amb l’enginyeria també ha estat cabdal en aquest 2024. ‘Com sé que hauria d’estudiar enginyeria industrial?’ ha estat un dels articles dirigits als més joves, els qui encara han de triar estudis, també hem analitzat els continguts d’enginyeria a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), de les notes de tall per entrar als graus, de l’inici de curs i de la importància de cursar el màster. Aquest precisament és un tema abordat pel rector de la UPC, Dani Crespo, en la primera entrevista que li hem fet, per Salvador Borrós, director de l’IQS en el seu article d’opinió i per Pere Homs, director general d’Enginyers Industrials de Catalunya.
En l’àmbit universitari també ens fixem l’objectiu de donar a conèixer talents joves i ho hem fet entrevistant els estudiants de les escoles d’enginyeria premiats: Martí Dominguez, Millor Expedient Acadèmic del Doble Màster d'Enginyeria Industrial i Automàtica i Robòtica de l'ETSEIB, Josep Font-Moré, Premi de Tesi Doctoral que atorguen Enginyers Industrials de Catalunya i Caixa Enginyers, o Sílvia Armengol, Premi al Millor Expedient Acadèmic que lliura Enginyers Industrials de Catalunya a l’acte de graduació de l’ESEIAAT, en són alguns exemples.
L’actualitat d’Enginyers Industrials de Catalunya a Fulls
Fulls d’Enginyeria també serveix per fer ressò de l’activitat d’Enginyers Industrials de Catalunya, molt rica i diversa. La Diada, la Nit de la Robòtica, el Fòrum Indústria 4.0 o l’Engihack són alguns dels exemples d’esdeveniments corporatius que generen interès més enllà del col·lectiu. L’entrevista a Luisa F. Cabeza, premi Carrera Acadèmica a la Diada, la crònica de la Nit de la Robòtica en el seu 10è aniversari o el seguiment dels projectes de la hackató d’enginy han ocupat també la redacció de la publicació que tampoc no ha oblidat la presentació dels dos nous volums d’Enginyers Il·lustres dedicats a Alfonso Comín i a Isabel de P. Trabal.
La perspectiva de gènere
A Fulls d’Enginyeria ens agrada també posar el nostre granet de sorra a visibilitzar talent femení i lluitar contra la bretxa de gènere que hi ha al sector de l’enginyeria i la tecnologia. Ho fem, per exemple, amb articles d’opinió com ara el de Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de l’anterior Govern o el de Laura Serra, membre de la Comissió d’Equitat, Tecnologia i Futur, pel 8-M.
Però també amb notícies i articles sobre talent femení, com ‘De la recerca a l’empresa. L’experiència (premiada) de Montse Vilarrubí’ o reportatges com ‘De l’Íter a ATEEL, de l’energia a l’automoció: les enginyeres connecten el seu coneixement’, arran del 1r Toc d’Enginyeria a Barcelona, o ‘Tres dones, tres generacions, tres visions de l’enginyeria’, amb motiu del Dia de la Dona en l’Enginyeria.
La intel·ligència artificial
Tot i que va ser, per nosaltres, el terme del 2023, aquest 2024 la presència de la intel·ligència artificial a les publicacions de Fulls d’Enginyeria i, de retruc, arreu, també ha estat més que notable. Això sí, en un terreny molt transversal. Apareix a notícies sobre inversions per equipaments i tecnologia, en articles sobre les fires i els congressos més importants de Barcelona que hi fan una aposta – és el cas del MWC 2024, l’AI & Big Data Congress i l’Advanced Factories 2024.
Però també ha aparegut en reportatges sobre projectes de caràcter social, com ara l’eina de predicció de la pobresa energètica i de projectes innovadors de les empreses, com és el cas de Hartmann o bonÀrea, o en projectes d’Emprenedors com ara Netsight o Punto Health; així com en algunes entrevistes, com és el cas de Joan Mas, director del CIDAI. Si fem cas als experts, el potencial de la IA encara no ha arribat al seu màxim i, per tant, estem segurs que al resum del 2025 també hi apareixerà.